( ISSN 2738-5760 )
Foto: Bistričan.si Foto: Bistričan.si

Obnovljivi viri energije na objektih kulturne dediščine

Skupnost občin Slovenije, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Slovensko konservatorsko društvo so v četrtek, 9. junija, v Gradu Slovenska Bistrica pripravili posvet na temo Obnovljivi viri energije na objektih kulturne dediščine s primeri dobrih praks lokalnih skupnosti.

Na posvetu so sodelovali strokovni sodelavci s področja kulturne dediščine, predstavniki občin in strokovnjaki za energetske sanacije. Ključni akterji iskanja pravih poti, so predstavili najpomembnejša dejstva, ki usmerjajo njihovo odločanje, vzbujajo skrbi in možnosti za energetsko zeleno prihodnost obnove stavb kulturne dediščine.

Župan Občine Slovenska Bistrica dr.  Ivan Žagar je poudaril, da moramo pri energetskih prenovah redno vzpostavljati dialog z občani, predvsem v mestnih jedrih ter v zvezi s tem iskati učinkovite rešitve vseh sodelujočih deležnikov.

»Tematika je že nekaj časa srž razprave in posvet predstavlja enega izmed začetnih korakov k energetski prenovi kulturne dediščine,« je poudaril vodja Območne enote Maribor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in predsednik Slovenskega konservatorskega društva Srečko Štajnbaher. »Na posvet smo zato povabili tako investitorje kot predstavnike področnih predpisov, da bi skupaj poiskali rešitev, ki naj jo potem država implementira v zakonodajo in jo tudi finančno podpre. Najprej je torej treba poiskati tiste prostore, kjer je to možno izvesti brez večjih omejitev, hkrati pa od proizvajalcev pričakujemo, da bodo fotovoltaični izdelki oblikovani tako, da kulturnih objektov ne bi izmaličili, da ne bodo poškodovale izgleda stavb, videza naselij, v katerih živimo in s tem podobe in pestre kulturne krajine Slovenije. Upamo, da bo država poslušna za naše predloge za spremembo zakonodaje.« Med številnimi sogovorniki so na posvetu sodelovali tudi predstavniki podjetja Enertec, d. o. o., ki so novi lastniki samostana Studenice, s prispevkom dr. Simone Kostanjšek Brglez Sinergija kulturne dediščine in fotovoltaike.

Za prihodnost so spremembe s fotovoltaičnimi sistemi nujne, a naj bodo prijazne do kulturne dediščine.

  • junij 10, 2022
Nazadnje urejano na 0, 10.06.2022 09:09
Oceni ta prispevek
(5 glasov)

Poišči