( ISSN 2738-5760 )
foto: SloTour foto: SloTour

Tudi letošnja kolesarska dirko po Sloveniji skozi Bistrico

Letošnja kolesarska dirka po Sloveniji bo potekala med 15. in 19. junijem, kolesarji pa bodo morali v petih dneh premagati 792 kilometrov dolgo traso, kjer jih čaka skupno 9.152 višinskih metrov. 

Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,7 km), druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja etapa od Žalca do Celja (144,6 km), četrta etapa od Laškega do Velike planine (152,5 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (156,1 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke Po Sloveniji. Trasa letošnje dirke bo za tekmovalce izziv vse do zadnjih metrov, saj bodo morali kolesarji tudi v zadnji etapi opraviti s kategoriziranim vzponom na Trško goro, kar je novost v poteku zadnje etape in bo nedvomno močno popestrilo dirko vse do ciljne črte na Glavnem trgu v Novem mestu. Sicer je na dirki tudi en vzpon prve kategorije, seveda govorimo o 8,2 km dolgem vzponu na Veliko planino, kjer se bodo kolesarji soočili s povprečnim naklonom 7,6 %. Poleg tega je dirka skozi vse etape razgibana in tehnično zahtevna, zato tudi na letošnji dirki pričakujemo zmago najbolj »kompletnega« kolesarja, ki bo sposoben odgovoriti na vse izzive tako trase kot tudi ostalih kolesarjev.
Tudi letos si lahko obetamo zanimiv obračun najboljših, saj se zahtevnost dirke stopnjuje iz etape v etapo – če sta uvodni dve etapi bolj pisani na kožo hitrejšim kolesarjem in bosta kolesarsko karavano dirke Po Sloveniji sploh prvič pripeljale tudi v Postojno, se bo od 3. etape dalje, kjer sta že na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona, dirka šele zares začela. Boj za zeleno majico bo bržkone odločen v zaključku 4. etape, dirka pa bo napeta vse do ciljne črte.

Skozi Slovensko Bistrico bo kolesarje peljala druga etapa, ki je namenjena bolj hitrim kolesarjem, ki računajo na odločitev etape v zaključnem sprintu. Gre za najdaljšo etapo letošnje dirke, kjer je prvi del etape tehnično in tekmovalno zelo zahteven. Vsekakor bo v prvem delu prišlo do pobega kakšne manjše skupine, v zadnjem delu pa je pričakovati boj sprinterskih ekip za etapno zmago. Drugi dan dirke ni pričakovati pomembnejših odločitev za končni vrstni red.

Vseh pet etap letošnje dirke boste lahko seveda spremljali tudi v prenosu v živo in sicer na Eurosportu in Televiziji Slovenija. Letošnja dirka bo potekala med 15. in 19. junijem 2022, torej bo trajala pet dni, kolesarji pa bodo morali premagati 792 kilometra dolgo traso, kjer jih čaka skupno 9.152 višinskih metrov. 

  • junij 10, 2022
Nazadnje urejano na 0, 16.06.2022 04:54
Oceni ta prispevek
(6 glasov)

Poišči