( ISSN 2738-5760 )
Foto: Aluminium Kety Emmi Foto: Aluminium Kety Emmi

Aluminium Kety Emmi lani z rastjo prodaje in dobička

Bistriški Aluminium Kety Emmi, ki je del poljske skupine Aluform Spolka, je leto 2021, v katerem je obeležil 75 let svojega obstoja, končal s skoraj 32 milijoni evrov prihodkov, kar je dobrih 5,5 milijona evrov več kot leto pred tem. Skoraj dvakrat višji od predlanskega je bil lani tudi čisti dobiček v višini 2,1 milijona evrov.

Uprava družbe pod vodstvom Romana Stegneta in Silve Babšek je minulo leto v letnem poročilu opisala kot uspešno, saj so kljub negotovim razmeram presegli zastavljen načrt prodaje in poslovni izid. Pozitivni trendi so se nadaljevali že iz zadnjih mesecev leta 2020, septembra pa so beležili celo rekordna naročila ter proizvedli in tako prodali za 14 odstotkov več, kot so načrtovali.

"Povečana prodaja je bila posledica na eni strani povečanega povpraševanja naših kupcev, ki so hoteli nadomeščati izpade iz predhodnega leta, hkrati pa tudi posledica povečanih prodajnih cen iz naslova izrednih povečanj cen praktično vseh nabavnih materialov in storitev. Če smo v letu 2020 govorili o zgodovinsko nizkih cenah, so se razmere lani obrnile v drugo skrajnost," sta v poročilu pojasnila oba direktorja.

Soočali so se tudi s pomanjkanjem nekaterih surovin in nihanjem prodaje, zato so bila potrebna okrepljena vsakodnevna usklajevanja med nabavo, proizvodnjo, prodajo in drugimi službami. Z ustreznimi prijemi, ukrepi, prerazporeditvami delovnega časa in z veliko požrtvovalnostjo vseh zaposlenih so kljub turbulentnemu obdobju uspeli nemoteno oskrbovati kupce.

Podjetje z okoli 400 zaposlenimi, kar je okoli 50 več kot leto prej, je lani dobrih 23 milijonov evrov oziroma več kot dve tretjini prihodkov ustvarilo na tujih trgih, večinoma znotraj EU, medtem ko so na domačem trgu ustvarili nekaj manj kot devet milijonov evrov prodaje, k čemur je veliko prispevala visoka prodaja izdelkov za industrijo bele tehnike, v primerjavi s predhodnimi leti pa tudi izredno povečana prodaja lesnega programa.

Poleg rednih serij so v proizvodnji potekale aktivnosti za osvajanje novih izdelkov ter razvojne aktivnosti z vzorčenjem na programih avtomobilske industrije. Pridobili smo namreč dva nova kupca iz omenjene branže, ob tem pa prejeli še nominacije za kar tri nove posle, ki bodo zagotovili večletno serijsko proizvodnjo v letih 2022, 2023 in 2024.

Podjetje do leta 2025 načrtuje prodajo v višini 53 milijonov evrov ter okoli pet milijonov letnega dobička EBITDA, bruto dodano vrednost na zaposlenega pa nameravajo dvigniti na 45.000 evrov. Med cilji sta tudi trajnostni razvoj in postati najboljši delodajalec v regiji.

Načrt za letošnje leto so zastavili optimistično, saj so predvidevali rast na vseh področjih, vendar bodo na uresničitev ciljev precej vplivali naraščajoči stroški dela, surovin in energije. Čakajo jih tudi večja vlaganja v opremo in infrastrukturo, še posebej za projekt avto industrije, kjer bosta v ospredju avtomatizacija in robotizacija.

Poslovni načrt za letošnje leto je sicer predvideval skoraj 34 milijonov evrov prihodkov ter 1,3 milijona evrov čistega dobička.

  • junij 11, 2022
Nazadnje urejano na 0, 14.06.2022 15:01
Oceni ta prispevek
(5 glasov)

Poišči