( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Foto: CDUO Foto: CDUO

Odprte prijave za Slovenski rokodelski tabor 2022

Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo med poletnimi počitnicami letos prvič organizirajo Slovenski rokodelski tabor 2022, ki bo potekal v sedmih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri: v Ribnici, Rogatcu, na Dolah pri Litiji, v Moravčah, Slovenski Bistrici, Veržeju in Škofji Loki. Z rokodelci bo lahko ustvarjalo 62 mladih.

Tabor je namenjen otrokom in mladostnikom med 12. in 17. letom, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del poletnih počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi bodo lahko pobliže spoznali delo posameznih mojstrov rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjali svoje izdelke. Ker gre za manjše skupine (od 5 do 10 udeležencev), bo delo potekalo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji – mojstri rokodelci.

Slovenski rokodelski tabor 2022 bo v Slovenski Bistrici potekal med 13. in 15. julijem. Udeležencem bodo na tridnevnem rokodelskem taboru predstavili neomejene možnosti izražanja in raziskovanja na področju keramike in lončarstva, ki je bilo v Slovenski Bistrici in njeni okolici v preteklosti dobro razvito. Ker danes tradicionalnih lončarjev tukaj ni več, se dragoceno lončarsko dediščino od leta 2003 trudijo ohranjati v Centru domače in umetnostne obrti, ki je organizator tabora v Slovenski Bistrici. Pri izvedbi tabora so se povezali s Štefanom Zelkom z Goričkega, ki je eden od šestih delujočih slovenskih tradicionalnih lončarjev, vpisanih v Register nesnovne kulturne dediščine.

Udeleženci bodo skupaj tri dni med 9. in 18. uro. V program je vključeno spoznavanje tradicionalnega lončarstva na dnevu s tradicionalnim lončarjem, ustvarjanje na delavnicah oblikovanja gline (prostoročne tehnike in delo na lončarskem vretenu), druženje z vrstniki, raziskovanje sodobne keramike, redukcijsko žganje nastalih izdelkov ter sodelovanje na razstavi in predstavitvi končnih del. V program je vključena tudi hrana in ekskurzija na Razstavo slovenske keramike 2005–2022 z obiskom stalne zbirke umetniške keramike v Muzeju občine Šenčur in Mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje.

Gre za prvo tovrstno popularizacijo rokodelskih panog in poklicev. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo vsebine financiralo v celoti, zato bodo za udeležence popolnoma brezplačne. Za ohranjanje in razvoj rokodelstva je ključen prenos znanj na mlajše generacije. Tradicionalna znanja in pristopi so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju želijo mladim omogočiti prostor, v katerem spoznavajo svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.

Podrobnosti o posameznih taborih so objavljene na spletni strani www.rokodelci.si. Prijave so za vse tabore odprte do zapolnitve prostih mest, najkasneje pa do 30. 6. 2022. Za informacije o Rokodelskem taboru v Slovenski Bistrici obiščite spletno stran CDUO www.keramikacenter.com ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

  • junij 14, 2022
Nazadnje urejano na 0, 17.06.2022 15:45
Oceni ta prispevek
(3 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči