( ISSN 2738-5760 )
Foto: CDUO Foto: CDUO

Prihodnji teden predstavljen osnutek rokodelskega zakona

V četrtek, 23. junija, ob 10. uri bodo v Centru domače in umetnostne obrti v Grajski 13 javno predstavili osnutek Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva.

Po dolgih letih prizadevanj za celovito ureditev področja rokodelstva v Sloveniji in na podlagi dela Medresorske delovne skupine za prenovo sistemske ureditve področja rokodelstva (MDS) so na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pripravili osnutek predloga Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR) in ga 7. 6. posredovali v javno obravnavo. Strokovna in druga javnost lahko svoje predloge, komentarje in dopolnitve nanj pošlje do 7. 7. 2022 na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., s pripisom »pripombe na osnutek ZorR«.

"V Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije, ki povezuje vseh devet delujočih rokodelskih centrov pri nas, si za sistemsko ureditev področja rokodelstva prizadevamo že vrsto let. V ta namen smo spomladi leta 2018 oblikovali dokument Nacionalno zavezništvo za rokodelstvo, na podlagi katerega je Vlada RS jeseni istega leta ustanovila MDS za proučitev ureditve in pripravo izhodišč za sistemsko prenovo področja. MDS je v svojem končnem poročilu junija 2021 Vladi RS predlagala, da na MGRT, ki je pristojno ministrstvo za področje obrti, pripravijo predlog posebnega zakona o rokodelstvu," pojasnjuje vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije Ljubica Zgonec Zorko.

Na MGRT so osnutek predloga ZorR oblikovali v začetku letošnjega leta. Poglavitni cilj predloga ZorR je opredeliti rokodelstvo kot dejavnost posebnega družbenega pomena v javnem interesu z namenom ohranjanja in razvoja rokodelskih znanj, spretnosti in veščin ter varstva kulturne dediščine. Osnutek predloga novega zakona uvaja sistemsko rešitev prenosa rokodelskih znanj, spretnosti in veščin preko zaščite rokodelcev (s podeljevanjem naziva vrhunski rokodelec), rokodelskih izdelkov (s certificiranjem) in rokodelskih panog (s terminološkim poimenovanjem). Za ohranjanje in razvoj rokodelstva predvideva vzpostavitev aktivnosti in povezovanje nosilcev podpornega okolja ter mehanizme razvojnega načrtovanja v obliki ustanovitve posvetovalne skupine in določitve ukrepov (vsebinskih rešitev, aktivnosti in finančnih razvojnih spodbud). S tem bodo vzpostavljeni nujno potrebni osnovni pogoji za obstoj in trajni razvoj slovenskega rokodelstva, ki do sedaj ni imelo samostojnega mesta v naši zakonodaji, čeprav je ključno za ohranitev slovenske kulturne dediščine in identitete.

Osnutek predloga ZorR je objavljen na portalu e-Demokracija (povezava do osnutka predloga ZorR). Rokodelke in rokodelce vabimo, da podajo svoje pripombe neposredno predlagatelju zakona (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) in se udeležijo predstavitev predloga zakona, ki jih organiziramo rokodelski centri, člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Javna predstavitev ZorR v Slovenski Bistrici bo v četrtek, 23. 6. 2022 ob 10. uri v Centru domače in umetnostne obrti na Grajski 13.

Več informacij o aktualnem dogajanju na področju rokodelstva na spletni strani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije in spletni strani www.rokodelci.si.

  • junij 15, 2022
Nazadnje urejano na 0, 17.06.2022 15:32
Oceni ta prispevek
(3 glasov)

Poišči