( ISSN 2738-5760 )
Foto: Bistričan.si Foto: Bistričan.si

Bo Slovenska Bistrica postala mestna občina?

Na seji občinskega sveta, ki bo v torek, 21. junija, bodo svetniki med drugim obravnavali tudi pobudo, da Slovenska Bistrica postane mestna občina.

Pobudo je pred dnevi v Državni zbor vložila bistriška poslanka mag. Karmen Furman."Da občina pridobi status mestne občine, je treba vložiti zakon, sama pobuda ni dovolj. Kot poslanka imam to možnost, zato je bil 15. junija formalno zakon že vložen in s tem v državnem zboru sprožen zakonodajni postopek. Predhodno sem o tej temi seveda govorila  tudi z županom kot predstavnikom naše lokalne skupnosti in župan zadevo podpira. Oba sva se strinjala, da o tem razpravlja še občinski svet. Glede na dejstvo, da bomo s pridobitvijo statusa mestne občine imeli širši  dostop do finančnih sredstev (tudi tistih, ki so rezervirana zgolj za mestne občine) pa pričakujem, da bo občinski svet pobudo tudi potrdil. Ne glede na odločitev občinskega sveta bo o zadevi v zakonodajnem postopku odločal državni zbor. Predlog zakona bo po informacijah, ki jih imam, uvrščen v obravnavo jeseni (septembra ali oktobra)." 

»Z mestno občino bi Slovenska Bistrica veliko pridobila. Zato pozdravljam pobudo in jo podpiram. Za sejo občinskega sveta smo pripravili gradivo in pričakujemo, da bodo tudi svetniki podprli pobudo. Da bi vložili pobudo za ustanovitev mestne občine, smo razmišljali že v preteklosti, a smo predvidevali, da ne izpolnjujemo pogojev. Ko pa je bil ta naziv pred kratkim dodeljen občini Krško, pa smo o pobudi za ustanovitev začeli resno razmišljati, saj ima naša občina enake ali celo boljše pogoje kot Krško. Občina Slovenska Bistrica je prepoznavna in gospodarsko uspešna občina, ki svojim prebivalcem skuša zagotavljati kakovost bivanja in dobro infrastrukturno opremljenost in tako omogočiti enakomerni razvoj na vseh področjih. V občini Slovenska Bistrica poteka tudi zelo aktiven gospodarski razvoj. S pobudo za dodelitev statusa mestne občine želimo zasledovati vizijo razvoja občine Slovenska Bistrica v prihodnje. S statusom mestne občine bi lažje dostopali tudi do evropskih sredstev in bili upravičeni še do kakšne aktivnosti, ki bi občanom prinesla dodano vrednost. Zato pričakujem, da bodo svetniki pobudo sprejeli,« poudarja župan dr. Ivan Žagar.

 

Nazadnje urejano na 0, 17.06.2022 15:42
Oceni ta prispevek
(5 glasov)

Poišči