( ISSN 2738-5760 )
Državni zbor RS Državni zbor RS

Znano, kdaj na volitve v jeseni

Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je v sredo, 20. julija 2022, razpisala volitve predsednika republike, redne volitve v občinske svete in redne volitve županov ter splošne volitve v Državni svet.

Predsednica Državnega zbora je z akti o razpisu volitev določila, da bodo redne volitve predsednika republike v nedeljo, 23. oktobra 2022. Rok za volilna opravila začne teči v ponedeljek 22. avgusta 2022, datum morebitnega drugega kroga volitev pa bo v skladu z zakonom razpisala Državna volilna komisija, in sicer najkasneje enaindvajset dni po prvem krogu.

Za redne lokalne volitve v občinske svete in redne volitve županov zakon določa, da se opravijo hkrati, prav tako pa tudi, da se izvedejo tretjo nedeljo v novembru, kar za letošnje volitve pomeni nedeljo, 20. novembra 2022. Rok za volilna opravila bo začel teči v ponedeljek, 5. septembra 2022. Tudi v tem primeru morebitni drugi krog rednih volitev županov razpiše Državna volilna komisija, in sicer 14 dni po prvem krogu volitev, kar tokrat pomeni nedeljo, 4. decembra 2022.

Volitve v Državni svet, ki so sicer posredne, je predsednica razpisala za sredo 23. novembra 2022 za predstavnike lokalnih interesov ter za četrtek 24. novembra 2022 za predstavnike delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov ter samostojnih poklicev ter predstavnike negospodarskih dejavnosti. Rok za volilna opravila začne teči v četrtek, 1. septembra 2022.

Predsednica Državnega zbora je v izjavi po podpisu aktov o razpisu volitev še kratko pojasnila, zakaj združevanje volitev – državnih in lokalnih – na isti dan ni smotrno in ni primerno, pri čemer bi, po njenih besedah, hkratna izvedba obojih volitev lahko zastavila tudi vprašanje kvalitete izvedbe volitev, zakonitosti in načela demokratičnih volitev.

Predsednica mag. Urška Klakočar Zupančič je zaključno poudarila, da so volitve pomemben element demokratične družbe in dodala, da Ustava v 3. členu določa, da preko njih ljudstvo izvršuje svojo oblast. »Vse volivke in volivce pozivam, da se volitev udeležijo in skrbno izberejo novega predsednika oziroma predsednico republike, županje oziroma župane ter občinske svetnike ter, nenazadnje, tudi državne svetnice in svetnike,« je še dodala.

  • julij 20, 2022
Nazadnje urejano na 0, 15.08.2022 09:27
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

Poišči