( ISSN 2738-5760 )
Foto: Slovenska vojska Foto: Slovenska vojska

Na pomoč na Kras tudi bistriški gasilci

Gasilci bodo tudi danes nadaljevali boj z ognjenimi zublji na Krasu, saj je v četrtek pozno popoldne zagorelo tudi v bližini Cerja. Še vedno je aktivna požarna linija proti Trstelju, številne požare in dim pa je mogoče videti tudi na italijanski strani meje, zato je bilo ponoči aktivnih kar 500 gasilcev, med njimi tudi 35 gasilcev z Bistriškega. 

Največji požar v Sloveniji vseh časov na Krasu se ne umirja, zato je bilo v četrtek na terenu več kot tisoč slovenskih gasilcev, na pomoč pa jim je priskočilo tudi devet hrvaških. Pri gašenju okoli 2.000 hektarjev velikega območja požara je pomagalo tovorno letalo slovenske vojske pilatus, pa tudi helikopterji Slovenske vojske in policije ter helikopterji iz Avstrije, Slovaške in Hrvaške. Ponoči so se na pomoč na Kras odpravili tudi gasilci iz Zveze gasilskih društev Slovenska Bistrica."Ponoči ob 3. uri je odšlo na Kras tudi 35 gasilcev z Bistriškega, in sicer člani PGD Slov. Bistrica, Zg. Bistrica, Videž, Laporje, Tinje, Sp. Polskava in Zg. Polskava ter Pragersko in Poljčane  s 5 vozili GVC 2 (cisterne), 3 GVM (moštveno) in 1 X PV (poveljniško). Po naših podatkih so že na pogorišču in že pomagajo gasiti," je povedal poveljnik bistriške civilne zaščite Branko Hojnik.

V občini je ostalo še 8 cistern, s katerimi lahko zagotavljajo požarno varnost, a vseeno opozarjajo ljudi, naj v naravi ravnajo odgovorno, saj je tudi v bistriški občini razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Gasilska zveza Slovenije zbira sredstva za gašenje požara na Krasu
Gasilska zveza Slovenije (GZS) zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu. Vsi, ki želijo pomagati, lahko pošljejo SMS-sporočilo z besedo GASILEC5 na telefonsko številko 1919 in tako darujejo pet evrov ali pa poljuben znesek nakažejo na transakcijski račun GZS, so sporočili.
Kdor želi pomagati gasilcem, lahko prispevek nakaže na TRR SI56 0400 1004 6481 225. Sklic je SI00 24516, koda namena pa požar Kras julij 2022. Pri mobilnih operaterjih pa je aktivirana ključna beseda GASILEC5.
Z GSZ so sporočili, da bodo sredstva namenjena zgolj za potrebe gašenja in za zagotovitev nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu.

Natalija Sinkovič

Nazadnje urejano na 0, 15.08.2022 09:32
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči