( ISSN 2738-5760 )

Kultura

V Rogatcu likof in srečanje projekta roko-delci

Minulo soboto je v Muzeju na prostem v Rogatcu potekala že 24. tradicionalna etnografska prireditev Likof na taberhi. Projektno partnerstvo območja LAS Obsotelje in Kozjansko je pred prireditvijo za partnerje v okviru projekta Roko-delci pripravilo srečanje z bogatim programom.

Projektne partnerje iz Idrije, Škofje Loke in Slovenske Bistrice so predstavnice Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec najprej popeljale na vodeni ogled Dvorca Strmol in rokodelskega centra, nato pa so si udeleženci na delavnici pihanja stekla napihali svoje kozarce. Sledila je otvoritev razstave Tradicija in sodobnost, na kateri so predstavljeni novi izdelki, ki so nastali v projektu. Razstava bo na Dvorcu Strmol na ogled do 23. avgusta 2022.
Srečanje se je zaključilo v Muzeju na prostem Rogatec, na prireditvi Likof na taberhi, v okviru katere vsako leto poteka Marjetin rokodelski sejem. Največja etnografska prireditev v Rogatcu se je pričela ob 17. uri s prikazom delovnih opravil, ki so jih nekoč opravljali naši predniki. Prikazali so mlačev žita s cepci in na ročni mlatilnici ter pranje perila pri muzejskem vodnjaku. V okviru kulinaričnega natečaja so izbrali Naj sirovo zavihanko Obsotelja in Kozjanskega, obiskovalci so se lahko udeležili doživljajskih delavnic iz programa Okusimo dediščino, si ogledali rokodelske prikaze, opravili nakup kvalitetnih rokodelskih izdelkov ter ob likofu uživali v kulturnem programu z ljudskimi pevkami in ponudbi domačih dobrot.
Prireditev je drugi od dogodkov letošnjega Slovenskega rokodelskega festivala, ki ga organiziramo regijski rokodelski centri, člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo ob koncu poletja, med drugim drugo soboto v septembru v Slovenski Bistrici z dogodkom 7. Rokodelski praznik, ki poteka ob tradicionalni občinski prireditvi Podobe bistriških domačij. Vabljeni!

  • julij 25, 2022
Nazadnje urejano na 0, 25.07.2022 19:06
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči