( ISSN 2738-5760 )
Foto: Komunala Slovenska Bistrica Foto: Komunala Slovenska Bistrica

Znan povzročitelj onesnaženja na čistilni napravi

Na začetku julija smo v prispevku Onesnaženje v javni kanalizaciji in na čistilni napravi poročali, da je Komunala Slovenska Bistrica na svoji čistilni napravi zaznala večjo količino strojnih olj in maziv, ki so povzročila večjo škodo na kanalizaciji in čistilni napravi. Komunala Slovenska Bistrica je takrat dogodek predala pristojnim službam – policiji, mobilni enoti ekološkega laboratorija in inšpekciji za okolje. Povzročitelj onesnaženja je znan.

Ustrezno nameščeni dekanterji na čistilni napravi so na srečo zadržali vse plavajoče nečistoče. Te pa jim je pomagalo odstraniti Prostovoljno gasilsko društvo Slovenska Bistrica. Na čistilni napravi so ujeli  več kot tono mazuta in strojnih olj, tako da onesnažena voda na srečo ni odtekla v potok Bistrica.

»Naše analize so pokazale, da je onesnaženje povzročilo podjetja v lasti Benjamina Kropca, saj je evidentno priteklo iz njegovega kanala,« pojasnjuje direktor Komunale Slovenska Bistrica Maksimilijan Tramšek in dodaja: »Inšpekcijska služba pa pri povzročitelju ni odkrila nepravilnosti in je pri pregledu oljnih lovilcev ugotovila, da je vse v skladu z veljavno zakonodajo in da ne more ukrepati

Z onesnaženjem je bila povzročena velika materialna in finančna škoda, ki jo ocenjujejo na okoli 65.000 evrov, ki jo bo morala pokriti Komunala Slovenska Bistrica sama.

Natalija Sinkovič

Nazadnje urejano na 0, 29.07.2022 12:54
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči