( ISSN 2738-5760 )
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Nižja stopnja DDV na nekatere vrste energentov

Vlada je na svoji seji v četrtek, 29. julija, sprejela predlog Zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov, s katerim predlaga začasno nižjo stopnjo davka na dodano vrednost na energente. V obravnavo in sprejetje Državnemu zboru ga pošilja po nujnem postopku.

Vlada želi s predlogom zakona omiliti posledice dviga cen energentov z začasno določitvijo nižje stopnje davka na dodano vrednost. Za obdobje od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023 vlada predlaga 9,5 % stopnjo za dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo. S tem ukrepom se dopolnjujeta ukrepa regulacije cen električne energije in zemeljskega plina.

Z začasnim znižanjem stopnje davka na dodano vrednost z 22 % na 9,5 % vlada naslavlja posledice energetske draginje v času največje porabe energentov, med ogrevalno sezono. Nižja stopnja velja za vse, tako za gospodinjske kot poslovne odjemalce omenjenih energentov.

Začasno znižanje stopnje davka na dodano vrednost za dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo bo v devetih mesecih trajanja ukrepa prihodke državnega proračuna znižalo za okoli 130 milijonov evrov.

Vir: Vlada RS, (ns)

  • julij 29, 2022
Nazadnje urejano na 0, 29.07.2022 13:02
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči