( ISSN 2738-5760 )
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Zadnji dan za ugovor na izračune dohodnine iz tretjega svežnja

Le še danes je čas za vse tiste, ki so informativne izračune dohodnine za lani prejeli konec junija, da vložijo morebitne ugovore. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo, torej če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na Fursu. V ugovoru, ki ga je mogoče vložiti elektronsko prek sistema eDavki, pa lahko uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej.

Tistim zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Finančna uprava običajno pripravi le dva svežnja informativnih izračunov, tretjega je tokrat pripravila izjemoma zaradi nepravilnega izračuna višine katastrskega dohodka gozdnih zemljišč s strani geodetske uprave. Prejelo jih je 44.779 zavezancev, ki morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati do 31. avgusta oz. bodo preveč plačano prejeli vrnjeno najpozneje do 30. avgusta.

Skupaj je finančna uprava letos izdala 1.537.814 informativnih izračunov dohodnine za lansko leto. Kdor izračuna ni prejel, a je zavezanec za dohodnino, mora napoved za odmero dohodnine vložiti sam. Čas za to je le še danes.

Vir: FURS, STA (ns)

  • avgust 1, 2022
Nazadnje urejano na 0, 01.08.2022 06:37
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči