( ISSN 2738-5760 )
Matej Ahej s Komunale Slovenska Bistrica, Foto: Bistričan.si Matej Ahej s Komunale Slovenska Bistrica, Foto: Bistričan.si

Zelene vreče za vodo ob nekaterih drevesih

Marsikdo se sprašuje, kaj pomenijo zelene vreče ob nekaterih drevesih v mestu. Danes smo pri delu opazovali Mateja Aheja z bistriške Komunale, ki je ob urbanih vrtovih zalival grmovnice in drevje.

Poročali smo že, da Komunala Slovenska Bistrica za zalivanje javnih površin, kot so drevesa, nasadi ter okrasno in drugo rastlinje v mestu, uporablja prečiščeno odpadno vodo s čistilne naprave. Drevesa zalivajo dvakrat tedensko, krožišča in druge nasade pa trikrat tedensko. Okoli nekaterih dreves so pritrdili tudi zelene vreče, v katere nalijejo vodo, ki potem počasi pronica v zemljo in postopoma skrbi za vlažnost, ki jo tudi drevesa v tem sušnem obdobju še kako potrebujejo.

To vodo iz čistilne naprave, ki ni namenjena za zalivanje rastlin, ki jih gojimo na vrtu za prehranjevanje, lahko občani naročijo. Treba je samo poklicati na Centralno čistilno napravo na telefonsko številko 02 8430 024 vsak dan med 7.00 in 15.00, si urediti prevoz, voda pa je brezplačna.

Še vedno velja prepoved uporabe pitne vode za zalivanje vrtov, ki velja do preklica, saj je dolgo sušno obdobje povzročilo, da so se količine pitne vode na vodnih virih in izvirih zmanjšale na kritično raven.

Natalija Sinkovič

Nazadnje urejano na 0, 01.08.2022 12:52
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Poišči