( ISSN 2738-5760 )
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Znan izvajalec izobraževanja za pridobitev digitalnega bona za starejše

Za spodbujanje digitalne vključenosti je vlada uvedla digitalni bon '22, ki dejansko pomeni dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave, ki ga lahko upravičenci unovčijo za nakup računalniške opreme. Znan je izvajalec izobraževanja s področja digitalne pismenosti, ki je obvezno za pridobitev bona za starejše od 55 let.

Do bona so upravičeni tudi starejši od 55 let, a morajo pred unovčitvijo opraviti izobraževanje s področja digitalne pismenosti, ki je subvencionirana po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti, in je za posameznike brezplačno, a obvezno. Dobroimetje se v informacijski sistem FURS vpiše šele po opravljenem izobraževanju.

Pred dnevi so objavili seznam izvajalcev teh delavnic. Za območje Slovenske Bistrice je bilo izbrano podjetje Smart Naris iz Ljubljane. »Vsi zainteresirani lahko prijavo o interesu oddajo na spletni strani master.si. Glede na kratek rok objave rezultatov razpisa in prejema pozitivne odločbe smo se odločili, da za zbiranje interesa udeležbe na delavnicah omogočimo čim širšemu krogu potencialnih udeležencev,« nam je pojasnil David Mohar iz podjetja Smart Naris.

»Na podlagi prijave na spletni strani master.si bodo zainteresirani prijavljeni v prihodnjih tednih ob objavi konkretnih terminov in lokacij izvedbe izobraževanj prejeli povabilo k rezervaciji svojega mesta. V tej stopnji bodo tudi na tem spletnem mestu objavljene predpisane vsebine samih izobraževanj. Prvi, ki se bodo na tej stopnji prijavili bodo tako tudi rezervirali svoje mesto na izobraževanjih,« še dodaja Mohar.

"Izvajalci morajo ponuditi in izvesti predpisan program izobraževanj, ki opredeljuje učno vsebino in temo, način dela, kompetence, ki naj bi jih udeleženec osvojil in pričakovano dejavnost udeleženca na izobraževanju. Vsak ponudnik mora izvesti osnovno izobraževanje, ki je namenjeno osebam brez digitalnih kompetenc. Za osebe z osnovnimi digitalnimi kompetencami morajo izvajalci na vsaki lokaciji, kjer izvajajo izobraževanje, izvesti še najmanj tri dodatna izobraževanja iz naslednjega nabora: prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij I in II, spletno nakupovanje, spletno bančništvo, napredno urejanje digitalnih fotografij in posnetkov, družbena omrežja in digitalna komunikacijska orodja. Osnovno izobraževanje bo sestavljeno iz štirih pedagoških srečanj po tri ure ter dveh srečanj na daljavo, ki bosta trajali trideset minut. Dodatna izobraževanja bodo trajala dvakrat po tri pedagoške ure," pojasnjujejo v Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo.

Digitalne bone ’22 lahko upravičenci izkoristijo od 15. junija do 30. novembra 2022. Digitalni bon '22 lahko unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme:

- prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika,

- priklopne postaje za prenosni računalnik,

- računalniškega zaslona,

- tipkovnice in miške,

- digitalnega papirja,

- digitalnega peresa,

- čitalnika pametne kartice,

- spletne kamere,

- slušalk z mikrofonom,

- večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika, 3D tiskalnika,

- zunanje pomnilniške enote,

- posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in

- kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Natalija Sinkovič

  • avgust 5, 2022
Nazadnje urejano na 0, 07.08.2022 07:43
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči