( ISSN 2738-5760 )
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

V Graščini Oplotnica na ogled več razstav

V sredo, 3. avgusta 2022, je v organizaciji Občine Oplotnica in v sodelovanju s TIC Oplotnica potekala otvoritev razstav v Graščini v Oplotnici. 

V programu, v organizaciji Justine Strašek , KUD-a Niansa, so sodelovali Tadej Šetar: harmonika, Tadej Piškur: kitara ter Stane Podpečan: okarina. Otvoritve so se udeležili kulturniki, umetniki in njihovi prijatelji iz širše okolice kraja. Otvoritvi in kasnejšemu sproščenemu druženju sta prisostvovala tudi župan občine Vitanje g. Slavko Vetrih ter direktor destinacije Rogla Pohorje g. Domen Vogelsang.

V Graščini Oplotnica bodo razstave na ogled v delovnem času TIC Oplotnica. Za skupine pa je možen ogled tudi po predhodni najavi. V Graščini Oplotnica bo do konca meseca avgusta potekala razstava naslednjih sodelujočih:

  • Slikarska razstava KUD Niansa z naslovom »Pestrost Barv«

Predsednik KUD Niansa Slovenska Bistrica je gospod Daniel Gajšt. Društvo šteje 12 ljubiteljskih slikarjev, realistov samoukov. Za dva bi celo lahko rekli da so jima vzor renesančni slikarji to sta Daniel Gajšt in Jože Šetar. Društvo je organiziralo in izpeljalo 10 poletnih slikarskih šol Rudolfa Španzla. Konec leta pripravljajo slikarsko šolo za osnovnošolske otroke. Dela razstavljajo po širši okolici Slovenske Bistrice. Slikarske tehnike pretežno olje na platno, bekaj je tudi akrila na platno. Slikarka Cvetka Pestiček slika tudi v kombinaciji olje, mizarsko lepilo in kremenčev pesek na platno. Ga Justina Strašek pa se je preizkusila tudi v grafiki.

  • Razstava dekoracije Ivanke Vodovnik

Ivanka Vodovnik, rojena 1. maja 1948,  članica društva kmečkih žena iz Oplotnice, se z rokodelstvom ukvarja že dobrih 20 let. Ustvarja ročno obdelane slike iz različnih materialov, polstene lutke iz nepredene voljne, izdeluje vse sorte ročno izdelanega cvetja iz krepapirja, venčke za bogokot ter namizne aranžmaje iz naravnih materialov. Je tudi slikarka – olje na platnu. Čas oblikovanja enega izdelka je dolgoročen proces, zanj porabi včasih tudi mesec dni. Ivanka je samouk. Slikarjem društva Niansa se je v razstavi pridružila s svojimi ročno izdelanimi umetninami, ki jih boste lahko videli razporejene v prostorih Graščine.

  • Razstava iz kamna, umetnika in rokodelca Marjana Crniča

Izdelovanje uporabnih izdelkov iz pohorskega kamna je za Marjana iz Oplotnice terapija, tako pravi sam. Njegove ročno obdelane izdelke skrbno ter z dušo obdela. Iz kamna pa pod njegovimi rokami nastane prava umetnina. Poudarek daje pohorskim kamninam, pohorski marmor in pohorski škrilj. Izpod Marjanovih rok nastajajo pladnji in krožniki s certifikatom vrhunske kakovosti Rokodelstvo Art&Craft Slovenija in certifikatom KBZ Naše najboljše. Na njih svoje kulinarične presežke strežejo tudi v restavracijah, nagrajenih z Michelinovimi zvezdicami. Nekaj njegovih umetnin, pa boste lahko videli tudi pri nas.

Na ogled sta prav tako že obstoječi manjši razstavi, in sicer:

  • FJ Produkt: Pod tem imenom razstavljata oče in sin svoje unikatne izdelke iz lesa.
  • Razstava o življenju Tineta Lesjaka.
  • Arina Pušnik
  • avgust 5, 2022
Nazadnje urejano na 0, 05.08.2022 13:50
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči