( ISSN 2738-5760 )
Predsednik države Borut Pahor predaja srebrni red za zasluge Marjanu Pipenbaherju, Foto: spletni zajem https://www.up-rs.si/ Predsednik države Borut Pahor predaja srebrni red za zasluge Marjanu Pipenbaherju, Foto: spletni zajem https://www.up-rs.si/

Marjanu Pipenbaherju srebrni red za zasluge

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v torek, 30. avgusta 2022, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači Bistričanu Marjanu Pipenbaherju za izjemne dosežke v projektiranju in izgradnji velikih mostov v slovenskem in evropskem prostoru vročil srebrni red za zasluge.

Utemeljitev nagrade:
Univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, podjetnik in predavatelj Marjan Pipenbaher je projektiral in sodeloval pri gradnji več kot 200 mostov in viaduktov v Evropi in po svetu. Izjemno inženirsko znanje in inovativnost ga uvrščata med najprepoznavnejše graditelje mostov v Evropi. Njegovo zadnje veliko delo je preko 2400 metrov dolg most na polotok Pelješac na Hrvaškem.

Marjan Pipenbaher se je rodil leta 1957 v Ljubljani, diplomiral pa je leta 1981 na mariborski gradbeni fakulteti. Leto prej se je zaposlil v projektivnem biroju Gradis, v obdobju od leta 1984 do 1990 pa je kot asistent deloval na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru. Od leta 1990 je direktor in vodilni projektant družbe Inženirski biro Ponting v Mariboru, ki sta jo ustanovila z Viktorjem Markljem. Mednarodno renomirani inženirski biro se ukvarja predvsem s projektiranjem zahtevnih mostov in viaduktov, globokih temeljenj, stolpnic in drugih zahtevnih inženirskih objektov. Leta 2002 je ustanovil še specializirano inženirsko konzultantsko podjetje Pipenbaher inženirji, ki se poleg mostov velikih razponov ukvarja z izvedbami specialnih nelinearnih dinamičnih analiz, projektiranjem potresnih izolacij, geotehničnimi analizami ter pripravo in organizacijo testiranja mostov velikih razponov v vetrovnikih.

Pipenbaherjevi mostovi niso le tehnični dosežki, ampak se odlikujejo tudi po sijajni vključitvi v okolico. Glavni namen mostov je seveda, da omogočajo prečkanje rek in dolin, toda Marjan Pipenbaher poskrbi tudi za to, da njegovi mostovi pokrajino naredijo lepšo – niso le nakopičeni betonski elementi, ampak njihova notranja matematična harmonija sije v zunanji lepoti in odzvanja v skladu z naravo.

Marjan Pipenbaher s sodelavci je soavtor in projektant 1065 metrov dolgega največjega slovenskega viadukta Črni Kal, v katerega je vgrajenih več kot 50.000 kubičnih metrov betona in 8.000 ton armaturnega jekla. Do leta 2022 je v Sloveniji sprojektiral Koroški most in viadukte Bivje, Bonifika, Dobruša in Peračica. Med njegovimi najpomembnejšimi projekti v svetu pa lahko omenimo most Giborim v Hajfi, več kot 1000 metrov dolg železniški most No. 10 med Tel Avivom in Jeruzalemom v Izraelu, viadukt Oued Menar v Alžiriji, mostova s poševnimi zategami Komurhan in Nissibi čez reko Evfrat v Turčiji ter most s poševnimi zategami čez reko Moračo v Podgorici v Črni gori.

Za zdaj zadnji veliki projekt Marjana Pipenbaherja, most na Pelješac, je eden izmed petih največjih in izvedbeno najzahtevnejših evropskih mostov zgrajenih v začetku 21. stoletja. Most s 6 centralno postavljenimi piloni in poševnimi zategami, dolžine 2404 metrov, ima 13 razponov in je, kot so navdihujoče poročali ob njegovem odprtju, povezal najjužnejši del Dalmacije s preostalo Hrvaško.

Gradnja mostu je trajala štiri leta v posebno težkih razmerah zaradi občasne hude burje in potresne nevarnosti, zaradi česar je moral avtor most bolj utrditi, elemente čvrsteje vpeti v zemljo in porabiti več materiala – pa je most kljub temu videti lahkoten in eleganten.

Marjan Pipenbaher je član domačih in mednarodnih strokovnih združenj ter pooblaščeni projektant in revident z licencami slovenske in hrvaške inženirske zbornice. Je tudi avtor več kot 100 strokovnih in znanstvenih člankov, objavljenih v domači in tuji strokovni literaturi, ter več kot 50 ekspertiz in neodvisnih revizij. Prejel je več nagrad in priznanj za posebne dosežke v gospodarstvu in inovativnost ter nagrado izraelskega združenja gradbenih inženirjev za izjemne inženirske dosežke.

Država Slovenija se Marjanu Pipenbaherju z visokim državnim odlikovanjem zahvaljuje za njegov prispevek k svetovnemu strokovnemu znanju na področju gradnje zahtevnejših objektov.

Urad predsednika države

  • september 4, 2022
Nazadnje urejano na 0, 09.09.2022 17:13
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči