( ISSN 2738-5760 )
Foto: RIC Foto: RIC

SKRIVNOSTNI NOČNI LETALCI – netopirji Šmartnega na Pohorju in okolice

V okviru projekta POHORKA bo v petek, 9. septembra, ob 18. uri v OŠ Šmartno na Pohorju pripravili dogodek z naslovom »SKRIVNOSTNI NOČNI LETALCI – netopirji Šmartnega na Pohorju in okolice«.

Po podatkih, zbranih v podatkovni zbirki Centra za kartografijo favne in flore, je bilo do zdaj na ovršju Pohorja z nadmorsko višino od 1.000 do 1.543 metrov zabeleženih 10 vrst netopirjev od 30, ki so prisotne v Sloveniji. Bistveno več podatkov o netopirjih je zbranih iz nižjih in dobro poseljenih predelov vznožja Pohorja na nadmorski višini od 400 do 1.000 metrov. Tu netopirji za svoja zatočišča poleg vseh naravnih struktur, kot so na primer dupla dreves in špranje v skalah, izbirajo še med različnimi možnostmi v stavbah in pestrim naborom prehranjevalnih življenjskih prostorov.

Ali veste, da so netopirji naravni uničevalci mrčesa in da lovijo predvsem žuželke, tudi komarje in nočne metulje, katerih gosenice pogosto objedajo vašo zelenjavo. Da se radi zapletajo v lase in da niso slepi, saj imajo oči. Da netopirji živijo povsod okoli nas in da si nemalokrat z njimi delimo tudi streho nad glavo. Za svoja domovanja si izbirajo mirne in temne kotičke tudi v naših hišah, blokih, cerkvah, gradovih …

Vse o netopirjih lahko izveste na predavanju, ki bo v okviru projekta POHORKA potekalo na Šmartnem na Pohorju. Predavanje in opazovanje bo vodil Primož Presetnik iz Centra za kartografijo favne in flore. Dogodek bo spremljala fotografska razstava Slovenskega društva za preučevanje in varstvo netopirjev. Zvečer pa si bo mogoče ob lepem vremenu ogledati in poslušati netopirje v živo.

Projekt organizira RIC Slovenska Bistrica, v sodelovanju z OŠ Šmartno na Pohorju, KS Šmartno na Pohorju, Župnijo sv. Martin na Pohorju ter Zavodom RS za varstvo narave in Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev.

Natalija Sinkovič

 

Nazadnje urejano na 0, 07.09.2022 14:07
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči