( ISSN 2738-5760 )
Tinkara Smolar Kraner, Foto: Arhiv Miss Slovenije Tinkara Smolar Kraner, Foto: Arhiv Miss Slovenije

Disleksija – nekomu nepremagljiva ovira, za Tinkaro izziv

4. septembra smo dobili letošnjo miss Slovenije. Laskavi naziv je pripadel Vidi Milivojša, ki si je nadela krono, ki jo je tudi letos oblikovala in izdelala Zgornjepolskavčanka Tinkara Smolar Kraner, prva spremljevalka miss Slovenije 2019, doktorska študentka znanosti in inženirstva materialov, zaposlena v bistriškem Impolu. Vprašali smo jo, kje je našla navdih za oblikovanje krone, kakšni so njeni spomini na tekmovanje pred tremi leti in kako se spoprijema z disleksijo in kljub njej dosega rezultate, ki so za marsikaterega dislektika le sanje.

Tinkara Smolar Kraner je krono za miss Slovenije izdelala že lani. Za letošnjo je v duhu varovanja okolja in zmanjšanja potrošnje naravnih virov za osnovni material krone izbrala aluminij, izdelan iz 75 % zavrženih in v proces ponovno vrnjenih različnih aluminijevih zlitin. 

Pred tremi leti ste postali prva spremljevalka Miss Slovenije. Kakšni so spomini na ta dogodek in kako danes ocenjujete to izkušnjo?

Spomini na ta dogodek so mešani, stati na finalnem odru kot prva spremljevalka Miss Slovenije je zelo težko in nehvaležno. V tistem trenutku kronajo tvojo sotekmovalko, ki je osvojila naziv, ki sem si ga močno želela, zanj garala in se odpovedala celo leto. Zgodbo bi lahko opisala z drugimi besedami - kot drugo mesto pri smučanju, kjer ti zmanjka le stotinka sekunde do zmage. Vendar sem sčasoma spoznala, da je bil ta dogodek namenjen ravno meni, da se naučim izkoristiti svoj naziv, ne glede na to, kakšen je. Seveda se občutka ne znebiš čez noč, minilo je vsaj slabo leto, da sem prišla skozi obdobje razočaranja. Med mandatom sem spoznala, da želim sodelovati pri projektu Miss Slovenije tudi po predani lenti, saj se močno strinjam z vrednotami projekta in jih podpiram, in kot nalašč se mi je uresničila tiha želja, da oblikujem krono za bodočo Miss Slovenije 2020/2021. Če na situacijo pogledam danes, ugotavljam, da sem iz izkušnje potegnila največ, verjetno bi se marsikaj obrnilo drugače, če bi zmagala, morda danes ne bi bila na takšnem mestu, kot sem, in ni nujno, da bi bilo boljše. V tem svojem najtežjem obdobju sem namreč spoznala svojega moža. :)

Še vedno ostajate vpeti v dogajanje ob izboru Miss Slovenije, saj ste že drugo leto zapored za zmagovalko izdelali krono. Iz česa je izdelana letošnja, kako dolgo ste jo ustvarjali, od kod ideja za oblikovanje, se morda razlikuje od lanske, morda nosi kakšno sporočilo?

​​​​Krono sem izdelala iz materiala, ki da dobro poznam - aluminija. Z aluminijem se srečujem vsakodnevno v podjetju Impol, kjer sem dobila ogromno znanja o preoblikovanju te kovine. Seveda se z zlatarskimi izdelki v industriji ne ukvarja, znanje procesnih poti sem črpala iz zame znanih in manj znanih tehnik preoblikovanja. Prvič sem se srečala z laserskim izrezovanjem kovin, ki sem ga videla samo na fakultetni ekskurziji v Italiji, kar je vodilo v poglobljeno pridobivanje znanja ravno s področja modeliranja izdelka v programski opremi. Svoje ideje vizualne podobe krone sem dobila med iskanjem že narejenih kron misic na  družabnih omrežjih, mešala sem različne stile in prišla do svoje ideje, narisane na papirju. Naj omenim, da nikjer na spletu ni opisan, ali prikazan kakršenkoli primer izdelave krone iz katerekoli kovine, zato je moj izdelek zelo unikaten. Kroni, ki sem jih izdelala, sta v osnovi enaki, saj sem lansko leto ogromno časa namenila pripravi  tehnološke poti izdelave krone same. Dodala sem ji pridih metalurgije, saj sem okraske ulila kar doma na dvorišču - list in želode, ki krasijo krono. Letos sem pot ponovila, in s tem mi je ostal čas dodati nekaj ročnega dela. Kristale sem obogatila z zlato žico, kar jim daje mogočen videz in jih spletla v hmeljeve stroke. Naj omenim, da sem za pletenje enega kristala porabila več eno uro, na kroni jih je 13. Kroni imata tudi posebno globoko sporočilo projekta, obe nosita simbole kraja, kjer so potekali celoletni dogodki s kandidatkami Miss Slovenije. Torej lanska krona nosi podobe Hrastnika, letošnja Braslovč.

Boste tudi v prihodnje sodelovali pri projektu Miss Slovenije?

Vsekakor imam željo še sodelovati. Želim si tudi nadgraditi znanje izdelovanja kron v zlatarskih vodah, s pravimi dragimi ali poldragimi kamni, če bom dobila ponovno priložnost. Vsekakor bi pa z veseljem stopila tudi v organizacijske vode.

Izbrali ste si zanimiv poklic, ki ga očitno obožujete, in ni povsem tipičen za ženske.

Nisem prva, ki se je odločila za ta poklic in pred izbiro študija sem imela tudi priložnost spoznati ženske, ki so v tem poklicu zelo uspešne. Lahko bi rekla, da sem dobila vzornice. Seveda sem imela veliko podpore doma, saj je oče metalurg. Tudi na fakulteti v klopeh nisem bila sama v vrstah kot predstavnica ženskega spola. Se je pa kar hitro začutilo ob pogovoru z drugimi študenti na univerzi, da poklica ne poznajo in ob razlagi so hitro namignili, da je to bolj moški poklic. S sodelovanjem pri projektu Miss Slovenije sem imela priložnost predstaviti širši javnosti svoj poklic, v katerem smo zelo uspešne tudi ženske. To poslanstvo še vedno z veseljem delim naprej.

Zelo spodbudno je tudi, da kljub disleksiji, ki vam verjetno ni v pomoč pri učenju, nadaljujete doktorski študij znanosti in inženirstva materialov.

Tako je, disleksija, jaz ji pravim prednost, čeprav se moram strinjati, da odnese najvišje ocene v šoli. Naši možgani so drugačne narave, zato je treba imeti veliko znanja o tem in si pomagati pri premagovanju ovir. Pozvala bi tudi učitelje, da se bolje podučijo o tej temi, da lahko prepoznajo znake in čim hitreje pomagajo otrokom. Skozi leta boja za pridobljeno izobrazbo sem razvila željo po najvišji stopnji. Zdaj imam pred sabo prekrasen osebni projekt, ki mi bo v ponos in tudi zgled mlajši generaciji, ki se spopada s podobnimi težavami. 

S tem ste zagotovo lahko marsikomu zgled, da se lahko tudi s tako težavo, kot je disleksija, v izobraževanju doseže marsikaj. Kaj svetujete ljudem, ki se soočajo s to težavo?

Predvsem lahko spodbudim otroke, saj se razlika dela ravno v času odraščanja ... Iz izkušenj vem, kako je težko sedeti pred razredom in prebrati odstavek iz berila, zraven pa se sprašuješ, zakaj ne morem brati, čeprav vidim vse črke jasno ... vsaka ura slovenščine je kot nočna mora, še posebej, če te učitelj ponižuje pred razredom in ne razume tvoje stiske. Naslednjo uro se ponovi podobno pri tujem jeziku, kjer ti učiteljica ne verjame, da nisi len in preživiš veliko časa ob knjigah. In ne nazadnje ti ob vpisu v srednjo šolo  pedagoška svetovalna delavka predlaga raje poklicno šolo, ker gimnazije tako ali tako ne boš izpeljala ... Zvrsti se ogromno težkih trenutkov med šolanjem, vendar te vse to na koncu okrepi in stremiš k svojemu cilju. Ker pa se je zavedanje te učne težave skozi leta na srečo razširilo, obstaja danes ogromno delavnic, ki otrokom in staršem pomagajo razumeti in se spopadati s problematiko. Ni sramotno, ko ti v redovalnico vpišejo učenec s posebnimi potrebami, saj veš, da ti bo tako lažje.  Biti dislektik je poseben dar, je kot diamant, leta in leta truda in pritiskov je potrebnih, da zableščiš v polni moči.  

Kaj zapolnjuje vaš prosti čas?

Vedno imam svoj prosti čas zapolnjen do minute. Veliko mi pomeni ples, s soplesalkami imamo tekmovalno skupino v plesnem studiu Plohl, lansko leto smo postale dvakratne državne prvakinje. Ker se zavedam, da se je treba tudi več gibati, obiskujem fitnes. Če mi slučajno ostane še kaj časa, pa ga želim izkoristiti za druženje z družino in s prijatelji. 

V teh dneh bodo v Impolu, kjer ste zaposleni, pripravili tradicionalno Impoliado. Se je boste udeležili? 

To bodo moje prve igre in s sodelavci smo sestavili odbojkarsko ekipo. Malo smo že trenirali, zato ciljamo na stopničke. (haha)

Natalija Sinkovič

  • september 8, 2022
Nazadnje urejano na 0, 09.09.2022 07:42
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Poišči