( ISSN 2738-5760 )
Foto : PD Slov. Bistrica Foto : PD Slov. Bistrica

Planinci so se pod Špikom poklonili 5 tragično umrlim alpinistom

PD Slovenska Bistrica je v soboto, 10. septembra, pod Špikom pripravil krajšo spominsko slovesnost v spomin na 70. obletnico tragične nesreče, ko se je 5 bistriških alpinistov smrtno ponesrečilo v Dibonovi smeri Špika.

»V okviru 100-letnice delovanja PD smo se v soboto pod Špikom s spominsko slovesnostjo poklonili mladim alpinistom – Hinko Muraus, bratje Ivan, Jože in Milan Uršič ter Franc Karner – ki so se leta 1952 v Dibonovi smeri Špika smrtno ponesrečili,« so sporočili iz društva.
Ob 70-letnici smrti alpinistov so ob spominski plošči s krajšo slovesnostjo počastili njihov spomin. »Prisluhnili smo govoru predsednice PD Slov. Bistrica Brede Jurič, podpredsednik Blaž Gregorič pa je po literarnem prvencu Milana Romiha Takrat me počakaj, sonce, povzel nekaj misli, skozi prebrane pesmi pa smo začutili tisti duh, ki je mlade alpiniste vedno znova klical v gore.«
»Spominskega pohoda in slovesnosti se je udeležila tudi 93 letna ga. Ana Kocjan, ki je mlade alpiniste večkrat spremljala v gore. S spoštovanjem smo prisluhnili njenim spominom na mlade fante,« so še dodali.
Več o tragični nesreči, ki se je zgodila med prvomajskimi prazniki leta 1952 lahko preberete v članku V steni Špika ugasnila življenja 5 alpinistov.

Natalija Sinkovič

 

  • september 12, 2022
Nazadnje urejano na 0, 12.09.2022 10:44
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči