( ISSN 2738-5760 )
Miška Frida Miška Frida

Miška Frida je postala gasilka

Gasilska dejavnost na Slovenjebistriškem ima častitljivo tradicijo. Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Slovenska Bistrica letos obeležuje 150 let delovanja. V jubilejnem letu so v gasilske vrste sprejeli novo članico Miško Frido, ki je praznovala 10. rojstni dan.

V grajskem parku v Slovenski Bistrici je bilo sobotno dopoldne živahno, saj so bile ob 10. rojstnem dnevu priljubljene Miške Fride otrokom na voljo številne zabavne in poučne aktivnosti. Med drugim so se seznanili z delom gasilcev. Po besedah Janka Mlakarja, predsednika PGD Slovenska Bistrica, so jim bistriški gasilci podrobneje predstavili gasilsko opremo in načine, kako jo uporabljajo.

Precejšnje pozornosti je bilo deležno gasilsko vozilo, ki ga uporabljajo v primeru nesreč, v katerih so prisotne nevarne snovi. V vozilu je za učinkovito posredovanje na voljo raznovrstna oprema, od pivnikov in  črpalk do plinotesnih oblek in dihalnih aparatov.

Bistriški gasilci so otrokom pokazali tudi gasilsko vozilo 16/25, s katerim posredujejo v primeru prometne nesreče ali požara. Vozilo ima cisterno s 2500 litri vode in sodobno opremo, s katero lahko zagotovijo učinkovito pomoč udeležencem v prometnih nesrečah, v primeru ogrožajočih ognjenih zubljih pa hitro omejijo in pogasijo požar.

Nekateri otroci so se v spretnostnih veščinah preizkusili na gasilskem poligonu. Najbolj jih je navdušili usmerjanje vodnega curka na določeno točko. Po opravljenem preizkusu so prejeli posebno medaljo. Bili so ponosni in zadovoljni, zato ne preseneča, da so nekateri že napovedali: »Ko odrastem, bom gasilec oziroma gasilka …«

Foto: Valentina Ciglar in Miška Frida

 

Nazadnje urejano na 0, 23.09.2022 15:30
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči