( ISSN 2738-5760 )
Foto: Bistričan.si Foto: Bistričan.si

Bistriška vojašnica predstavila svoje delo

Vojašnica Vincenca Repnika Slovenska Bistrica je v soboto, 17. septembra, med 10. in 17. uro organizirala dan odprtih vrat. Predstavili so delo in poklice v vojaški logistiki ter materialna logistična sredstva z zmogljivostmi za izvajanje nalog zaščite in reševanja, krepiti civilno vojaško sodelovanje in ugled Slovenske vojske kot družbeno odgovorne organizacije v širši družbi.

»Namen današnjega dneva odprtih vrat je predstaviti življenje in delo v vojašnici, poudarkom na elementih vojaške logistike. V naši vojašnici izvajamo premike in transporte, oskrbo, storitve, predstavljamo pa tudi novost, ki smo jo pridobili letos, to je mobilna vojaška bolnišnica Role-2, ki ima vse kot prave bolnišnice in pomeni dodano vrednost naše vojašnice,« je povedal podpolkovnik Andrej Skodiš, poveljnik 670. Logističnega polka in vojašnice Slovenska Bistrica.

Za osnovnošolce višjih razredov in srednješolce so dan odprtih vrat pripravili že v petek, 16. septembra. »Obisk je bil kljub dežju zelo dober in mladi so pokazali zanimanje za logistična vojaška vozila in predstavitev mobilne vojaške bolnišnice, kjer so jim prikazali nekatere tehnike prve pomoči, od zaustavljanja krvavitev do oživljanja. Na koncu pa smo vsakemu izmed njih ponudili pravo vojaško pico, kar je tudi posebnost naše vojašnice, da imamo v vojašnici svojo picerijo,« še dodaja Skodiš.

V soboto so pripravili tudi tekmovanje v kuhanju golaža in pokušnjo drugih vojaških jedi, na ogled so bila starodobna vozila. »Predstavili smo vzdrževanje in najbolj pogosta bojna vojaška vozila slovenske vojske. Imeli smo pripravljeno strelišče za zračno puško, kjer se je bilo možno preizkusiti v streljanju z njo. Predstavili smo tudi celotno logistično vojaško tehniko, ki jo imamo v naši vojašnici,« je še pojasnil Skodiš.

Predstavili so tudi zaposlitvene možnosti v stalni in pogodbeni rezervni sestavi slovenske vojske, prostovoljno služenje vojaškega roka, vojaške tabore in mobilno vojaško bolnišnico, s predstavitvijo vojaških sanitetnih vozil valuk in hummer. Predstavili so se tudi Zveza slovenskih častnikov, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, lovske družine in planinsko društvo, na ogled so bila vozila policije, civilne zaščite in gasilcev, za otroke pa so pripravili otroški poligon in še veliko drugega.

Za vsakega obiskovalca so pripravili pokušnjo vojaškega bograča in pripravili tekmovanje v kuhanju pravega vojaškega golaža. Za to tekmovanje je bilo prijavljenih kar nekaj ekip.

Sicer pa je Ministrstvo za obrambo letos financiralo energetsko sanacijo namestitvenih objektov in objekta poveljstva bistriške vojašnice, do sredine oktobra pa bodo končali tudi prenovo kuhinje. Posebnost bistriške vojašnice je tudi ta, da so lahko v njej zaposleni tudi vojaki po 45. letu. Naloge bistriške vojašnice pa so predvsem premiki, transport in preskrba (z vodo, gorivom). Letos so opravili že več kot 2.500.000 kilometrov in pretovorili več kot 1.500 ton tovora.

Natalija Sinkovič

 

 

 

 

  • september 17, 2022
Nazadnje urejano na 0, 18.09.2022 16:07
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči