( ISSN 2738-5760 )
Foto: gov.si Foto: gov.si

Primerjalnik cen živilskih izdelkov

Danes je zaživela nova spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen 15 skupin osnovnih živil za lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. S tem želi vlada trgovce odvrniti od preveč izrazitih podražitev. Prvi popis cen je pokazal, da je razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašal 11 evrov.
Cilj projekta je zaščita gospodinjstev, ki se spoprijemajo z visokimi cenami hrane in se jim zmanjšuje kupna moč zaradi inflacije, zagotovitev preskrbe celotnega prebivalstva ter porazdelitev bremena draginje po celotni prehranski verigi. Ocenjujejo, da bodo na portalu vsi lahko dobili jasen pregled, na podlagi katerega se bodo lahko odločili za nakup. Kot je razvidno s spletnega primerjalnika, ima v Sloveniji najcenejšo košarico izdelkov Eurospin, sledita Lidl in Spar. "S tem želimo porazdeliti breme po celotni verigi, če to ne bo dovolj, bomo zahtevali cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, kar pa ne bo javno," je na današnji novinarski konferenci povedala kmetijska ministrica Irena Šinko
Spletni primerjalnik je dostopen na portalu Naša super hrana ali na spletnem naslovu gov.si/draginja. Iz njega se vidijo razlike med posameznimi trgovci in posameznimi živili,  primerjavo pa lahko nastavite po ceni, poreklu in kakovosti izdelkov, ki jo bodo sedem mesecev opravljali pri šestih različnih trgovcih v večjih trgovskih centrih v Ljubljani. Cene spremljajo pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Pri vseh teh popisujejo redne cene izdelkov in akcijske, če so te na voljo vsem potrošnikom. Pri tem popisujejo podatki o izpostavljenosti izdelka, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in znanke kakovosti.

Primerjate lahko cene 15 osnovnih živil 

Spremljanje cen se je začelo septembra in bo trajalo do konca marca 2023. V košarico izdelkov za popis cen so uvrstili 15 skupin osnovnih živil − pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. 

V popis cen so dodali pet dodatnih sezonskih živil, in sicer tokrat papriko, čebulo, paradižnik, hruške in bučno olje. V naslednjih popisih bodo dodali pet tistih, ki se bodo izkazali kot potrebne glede na povpraševanje oz. sezonsko ponudbo.

Javno naročilo za spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo 18. julija. Na razpis so prispele tri ponudbe, izbrano je bilo ljubljansko podjetje April 8, ki je oddalo ponudbo v vrednosti nekaj več kot 47.000 evrov. 

Natalija Sinkovič

  • september 19, 2022
Nazadnje urejano na 0, 23.09.2022 17:39
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči