( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD)

Kmalu se bodo pričeli letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD). V okviru najprepoznavnejše akcije na področju kulture se bodo med 24. septembrom in 8. oktobrom 2022 po vsej Evropi odvili številni dogodki. Mnogi tudi v Slovenski Bistrici in njeni okolici.

DEKD so skupna akcija petdesetih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, ki poteka vsako leto v jesenskem času. Prireditelji za vsako sezono izberejo novo temo, s katero skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. Letošnji dogodki bodo potekali pod skupno krovno temo (Vz)trajnostna dediščina. Evropskemu geslu so slovenski organizatorji dodali še drug pomen, saj menijo, da lahko s trajnostnimi dejanji pripomoremo k temu, da bo dediščina vz-trajala tudi v prihodnosti.
Pri izvedbi programa DEKD vsako leto sodeluje več izobraževalnih, kulturnih in ustvarjalnih institucij, med drugim tudi rokodelski centri. V Razstavišču Pristava v Centru domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrica bodo 28. septembra ob 17. uri odprli razstavo Navdih tradicije, s katero bodo zaokrožili raziskovanje zapuščine lončarske dediščine na Bistriškem v okviru projekta Roko-delci.
Na razstavi želijo predstaviti tudi izdelke, ki jih je ustvaril Jože Kozelj, zadnji tradicionalni lončar v Slovenski Bistrici. Delal je predvsem sklede, vrče za vino in vodo, krožnike, skodelice, posode za shrambo s pokrovi, potičnice in pekače za šarkelj, trinožne pekače za meso, cedila, pa tudi izdelke po naročilu in razne okrasne predmete. Njegovo posodje ima preprost okras, večinoma le barvne kombinacije raznih loščev, obarvanje je krožno ali pa s posameznimi naključnimi pikami – packami in vtisnjenimi poglobljenimi črtami.
Če tudi vi hranite kak njegov izdelek, vabljeni, da ga do 27. septembra prinesete v CDUO na Grajsko 13 oz. kontaktirate CDUO na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 040 462 339. Z veseljem ga bodo vključili na razstavo!

Nazadnje urejano na 0, 20.09.2022 00:50
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Poišči