( ISSN 2738-5760 )
Podelitev častnega doktorata Marjanu Pipenbaherju Foto: Univerza v Mariboru Podelitev častnega doktorata Marjanu Pipenbaherju Foto: Univerza v Mariboru

Marjanu Pipenbaherju tudi častni doktorat UM

V torek, 20. septembra, je Univerza v Mariboru slovesno podelila nagrade in priznanja najboljšim študentom, Marjanu Pipenbaherju pa je podelila najvišje priznanje univerze - častni doktorat.

Najvišje priznanje, ČASTNI DOKTORAT, se podeljuje za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda je na predlog Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru prejel Marjan PIPENBAHER.

Marjan Pipenbaher je gradbeni inženir, podjetnik in predavatelj, prejemnik državnega odlikovanja Srebrni red za zasluge ter zagotovo najuspešnejši slovenski projektant mostov in viaduktov, pa tudi drugih zahtevnih gradbenih konstrukcij. Nedavno nazaj se je zaključila gradnja njegove največje stvaritve – Pelješkega mostu (ki v tem trenutku predstavlja vrhunec njegove kariere in je eden od petih največjih mostov v Evropi), čeprav pri načrtovanju premostitvenih objektov zagotovo še ni rekel zadnje besede.

Ime Marjana Pipenbaherja ni poznano le v Sloveniji, ampak tudi drugod po Evropi ter tudi izven nje, saj je prejemnik velikega števila domačih in mednarodnih nagrad in član pomembnih domačih in mednarodnih strokovnih organizacij in združenj, med katerimi je potrebno omeniti predvsem inženirsko akademijo Slovenije. Njegove vrline, kot so izjemna sposobnost, lastno znanje, ki ga nenehno nadgrajuje, vztrajnost ter neomajna volja, so mu omogočile preboj med najelitnejše projektante v Evropi, ki imajo dostop do najzahtevnejših projektov bodisi v vlogi projektanta ali revidenta. Vsak od njegovih projektov predstavlja dobro premišljeno vrhunsko inženirsko in estetsko rešitev, kar je vedno posledica dovršene konstrukcijske zasnove, hkrati pa zaradi svoje racionalnosti predstavlja tudi rešitev, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo, varnost za uporabnike ter sprejemljive stroške izvedbe in vzdrževanja. Pri vseh projektih velikokrat uporablja nove rešitve, ki temeljijo na njegovih dolgoletnih izkušnjah in predvsem na izrazito raziskovalnem pristopu k reševanju konstrukcijskih izzivov.

Ob prejemu častnega naziva je misli zahvale strnil častni doktor Marjan Pipenbaher:  ”Zame pomeni prejem naslova Častni doktor še večjo zavezo, da kreativni duh, inventivne ideje in zagnanost prenašam na svoje mlajše kolege inženirje in študente. Slovenija je majhna dežela, zato še kako potrebuje vrhunsko znanje, inventivnost ter predvsem pogum za preboj na vseh področjih. Mostovi, ki me spremljajo skozi vse življenje so ena izmed prvinskih človekovih stvaritev in so imeli v zgodovini graditeljstva vedno posebno mesto. Vedno so bili postavljeni tam kjer so bili najbolj potrebni, vedno s pozitivnim namenom, da olajšajo življenje, skrajšajo poti in povežejo ljudi.”

Vir: Univerza v Mariboru

 

Natalija Sinkovič

 

  • september 21, 2022
Nazadnje urejano na 0, 22.09.2022 14:11
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči