( ISSN 2738-5760 )
Pitna voda; Foto: Pixabay Pitna voda; Foto: Pixabay

Odpravljene težave na oplotniškem vodovodu

V Oplotnici so se letos spopadali s pomanjkanjem pitne vode, saj so jo morali gasilci s cisternami celo dovažati. Komunala Slovenska Bistrica je zato uporabnike na tem območju pozivala k skrajno varčni rabi pitne vode in občasno izvedla tudi redukcije. V teh dneh je Komunala Slovenska Bistrica našla in tudi odpravila vzrok in hkrati opozorila, da bo treba oplotniško vodno infrastrukturo čim prej začeti obnavljati.

Letošnje poletje je bilo zelo sušno, zato so bili za nemoteno oskrbo s pitno vodo v Oplotnici najbolj problematični površinski vodni viri, ki se napajajo predvsem s padavinami, njihova izdatnost se je več kot prepolovila, dotoki v vodooskrbni sistem pa niso zadoščali za normalni standard oskrbe s pitno vodo.

Vzrok za težave hidrološka suša in dotrajana infrastruktura

»V Oplotnici sta dva problema pri oskrbi s pitno vodo. Prvi je upad vodnih virov na polovico zaradi hidrološke suše in zaradi mile zime, posebnost oplotniškega vodnega sistema pa je tudi, da se v celoti napaja iz viseče podtalnice. Drugi problem pa so izgube na vodovodnih sistemih, ki nastajajo zaradi različnih vzrokov, tudi zaradi starosti omrežja,« je pojasnila vodja vodooskrbe na Komunali Slovenska Bistrica Jožica Dobaj. Hkrati s to problematiko pa je Komunala občasno opažala zelo velike porabe pitne vode, tudi več kot 100 m3. »Ob iskanju vzroka za velike izgube pitne vode v sistemu smo našli opuščen star priklop, iz katerega je voda odtekala nekontrolirano. In seveda smo ga nemudoma sanirali,« dodaja Dobajeva.

O najdbi so policiji podali prijavo zoper neznanega storilca

Župan Občine Oplotnica Matjaž Orter je v svoji izjavi za javnost med drugim zapisal: "Na podlagi resnega in skrbnega pristopa Občine Oplotnica in Komunale Slovenska Bistrica k reševanju problematike, povezane s pitno vodo je bilo 19. septembra ugotovljeno, da je bil za objektom »bivša Lipova menza« na Partizanski cesti v Oplotnici izveden nelegalni priklop na vodovodno omrežje. Komunala Slovenska Bistrica je nelegalni priklop odstranila, izklopila dotok vode do objekta in o nezakonitem ravnanju že obvestila policijo. Stanje v vodohranu Lačna Gora se je po intervenciji močno izboljšalo." Da so podali prijavo na policijo zoper neznanega storilca, nam je potrdil tudi direktor Komunale Slovenska Bistrica Maksimilijan Tramšek.

Nujna obnova dotrajane vodovodne infrastrukture in dvig omrežnine

V Oplotniški vodohran vode torej ni treba več dovažati, k temu je pripomoglo obilno večdnevno deževje in odpravljena težava nekontroliranega odtoka vode. Bo pa treba v kratkem sanirati dotrajano infrastrukturo, ki je stara 50, 60 let. »Infrastruktura se obnavlja v skladu z načrti občinskih proračunov in sredstev, ki se namenjajo za obnovo. Občina Oplotnica pa ima tudi eno najnižjih omrežnin (dobre 3 €, medtem ko je ta npr. v Makolah okoli 9 €, op. a.), ki se bo v prihodnosti morala dvigniti, saj je to vir, iz katerega se črpajo sredstva za obnovo vodovodne infrastrukture. V Oplotnici bo nujno treba sanirati vodovodni sistem, saj se v prihodnosti lahko spet pojavijo nekontrolirani iztoki pitne vode iz sistema,« še poudarja vodja vodooskrbe na Komunali Slovenska Bistrica Jožica Dobaj.

Natalija Sinkovič

Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči