( ISSN 2738-5760 )
Evropski teden mobilnosti Evropski teden mobilnosti

Živahen Parkirni dan ob Evropskem tednu mobilnosti

Ob Evropskem tednu mobilnosti, ki letos poudarja pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja, je bila posebna pozornost namenjena mladim. Ob tej priložnosti je RIC Slovenska Bistrica na parkirišču v Čopovi ulici pripravil Parkirni dan.

Letošnji teden mobilnosti poteka pod sloganom »Trajnostno povezani«. Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza. Teden mobilnosti se je začel že 16. septembra, že od takrat so učenci OŠ Jožeta Pučnika Črešnjevec v šolo prihajali peš. 23. septembra pa so pripravili osrednji dogodek, poimenovan Parkirni dan, ki na parkirišču v Čopovi ulici.

"Tudi letošnji osrednji dogodek ob tednu mobilnosti smo začrtali podobno kot prejšnje, vedno si namreč želimo predstaviti kaj novega, vedno želimo ljudem pokazati, da v smislu mobilnosti infrastruktura ni vse, ampak gre za tiste akcije in dejavnosti, ki se na infrastrukturi dogajajo. Letos sta v ospredju kolesarjenje in pešačenje," je dogodek komentiral direktor RIC-a Tomaž Repnik.

Tekmovanje v spretnostnem kolesarjenju za osnovnošolce

V sodelovanju s podjetjem MOPA so pripravili tekmovanje v spretnostni vožnji s kolesom za osnovnošolske ekipe na kolesarskem poligonu. Kolesarski center Germ je predstavil kolesarsko opremo, obiskovalci pa so lahko preizkusili moči na napravah za merjenje moči poganjanja pedalov in preizkusiti kolesarsko opremo. Najboljšim so podelili pokale in medalje, vsi pa so prejeli simbolično nagrado. "Prve 3 osnovne šole, katerih ekipe se bodo najbolje odrezale na spretnostnem poligonu, bodo kot darilo prejele komplet opreme – kolesarski poligon za izvajanje kolesarskega izpita za osnovnošolce. To pa je tudi trajni ukrep letošnjega ETM-ja," je še pojasnil Repnik.

Na Parkirnem dnevu so predstavili tudi »Metuljčka«, program brezplačnih prevozov, ki deluje v okviru pomoči za starejše občane

Občina Slovenska Bistrica je septembra 2021 začela izvajati projekt brezplačnih prevozov za starejše občane z imenom Metuljček. V ta namen je financirala nakup osebnega vozila Kia Stonic, ki so poimenovali Metuljček. "Brezplačni prevozi so namenjeni starejšim občanom, ki nimajo možnosti lastnega prevoza ali prevoza svojih bližnjih in so starejši od 65 let. Storitev je prednostno namenjena prevozom do zdravnika, zdravstvenih storitev, banke, pošte, uradov, zavodov in občasno na družbene dejavnosti. Prevoze je mogoče naročiti tudi za obisk trgovine. Posamezniki lahko prevoz naročijo na tel. št. 031 619 611 vsaj tri dni pred načrtovanim prevozom. Naročanje je možno od ponedeljka do četrtka med 08.00 in 15.00 in v petek med 8.00 in 13.00 uro. Prevozi se izvajajo od ponedeljka do petka med 08.00 in 15.00," je povedala koordinatorica projektov v Centru za starejše Metulj Vinka Kunstek.

Prvi prevoz je bil opravljen 13.09.2021 in do 20.09.2022 smo skupaj opravili 573 prevozov in skupaj prevozili 15.000 km. Prevoze trenutno izvaja 7 prostovoljcev. "Vabimo vse, ki bi si želeli biti del tega projekta, da se prijavite na tel. št.: 031 619 611 ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in postanete prostovoljni voznik," še dodaja Vinka Kunstek.

 

Natalija Sinkovič

  • september 23, 2022
Nazadnje urejano na 0, 23.09.2022 17:26
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči