( ISSN 2738-5760 )
Koš za pasje iztrebke, Foto: Natalija Sinkovič Koš za pasje iztrebke, Foto: Natalija Sinkovič

Ob sprehajalnih poteh bo postavljenih še nekaj košev

Ob objavi našega prispevka Pasje kakce v koš! ste bralci povedali, da je košev za pasje iztrebke v Slovenski Bistrici premalo. Zato smo na Komunalo Slovenska Bistrica naslovili vprašanje, ali imajo v načrtu postaviti še kakšnega. 

Komunala je ob sprehajalnih poteh postavila novih 20 košev za pasje iztrebke

 »Ob sprehajalnih poteh je Komunala po vsem mestu postavila koše, namenjene prav tem odpadkom, postavljenih pa je tudi nekaj košev, v katerih so priložene vrečke za pasje kakce. To nam kot izvajalcu javne službe narekuje tudi 15. člen Odloka o javnih površinah Občine Slovenska Bistrica. Te koše tudi redno praznimo in vzdržujemo,« pojasnjuje Modest Motaln s Komunale Slovenska Bistrica. Zaradi očitnih potreb po postavitvi še dodatnih košev so na Komunali skupaj z Občino Slovenska Bistrica nabavili še nekaj novih košev za pasje iztrebke, ki jih bodo v kratkem namestili. "Na pobudo občanov, da se v mestu zagotovi več košev za pasje iztrebke, smo odgovorili z namestitvijo 20 novih košev na območju mesta, zlasti blokovskega naselja, kjer je večja koncentracija psov oziroma sprehajalcev s psi. Zavedamo se, da je potreb še več, zato bomo tudi v prihodnje stremeli k temu, da jih namestimo še več," je povedal Modest Motaln in še poudaril, da se odnos občanov do te problematike izboljšuje, kajti opaziti je, da za svojimi štirinožnimi ljubljenčki iztrebke vestno pobirajo. "Nekaj nedoslednosti opažamo še v Vodovnikovi ulici in delu Tirgota, zato bomo tam namestili dodatne koše. Na pobudo občanov smo nekaj košen namestili tudi po poti proti bistriškemu Vintgarju. Občani so izrazili tudi željo, da koše postavimo ob pločnikih na zahodni obvoznici, a to še ni mogoče, dokler ne bo cesta tudi uradno predana svojemu namenu."

Koši za pasje iztrebke so namenjeni izključno pasjim iztrebkom. »Pri tem je treba poudariti, da pasji iztrebki ne spadajo med organske odpadke, ampak med splošne komunalne odpadke,« še poudarja Modest Motaln s Komunale Slovenska Bistrica. 

Nepobiranje pasjih iztrebkov je kaznivo

Pobiranje pasjih iztrebkov, predvsem v urbanih okoljih, je zelo pomembno. V njih je namreč veliko število zajedavcev in bakterij, ki se zlahka prenesejo na ljudi in druge živali in lahko pri človeku in živalih povzročijo resne bolezni. Zmotno je prepričanje nekaterih lastnikov psov, da da pasji iztrebki, ki jih ne poberemo, pripomorejo h gnojenju zelenih površin. Čiščenje kakcev za našimi psi bi moralo biti samoumevno in mnogim lastnikom tudi je. A tudi v Slovenski Bistrici, kjer v zadnjem času opažamo povečano število prikupnih psičkov, lahko opazimo posamezne lastnike, ki za svojimi kosmatinci ne pospravijo. To pa je tudi kaznivo dejanje, za katero so lahko lastniki kaznovani z 80 € globe.

Natalija Sinkovič

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči