( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Knjižnica Josipa Vošnjaka, Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Knjižnica Josipa Vošnjaka, Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka

Praznujemo teden splošnih knjižnic

Med 14. in 18. novembrom 2022 knjižnice po vsej Sloveniji praznujemo Teden splošnih knjižnic. V tem tednu se v knjižnicah zvrstijo različni dogodki, s katerimi želimo nagovoriti zveste obiskovalce knjižnic in prebivalce v lokalnih skupnostih pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.

Rdeča nit letošnjega Tedna in Dneva splošnih knjižnic je povabilo IZVOLITE (V) KNJIŽNICO!
Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic je povedala, da so se tokrat poigrali z besedami, ki označujejo teden našega praznovanja - to so volitve. Z besedami »Izvolite (v) knjižnico!« so povabili ljudi k nam, lahko pa tudi namignili, naj v teh volilnih mesecih (iz)volijo (tudi) knjižnico, ker smo vse to, kar je zapisano pod povabilom kot naš odličen »volilni program«.
Knjižnično dejavnost opravlja 58 splošnih knjižnic, ki jo izvajajo v več kot tisoč manjših in večjih krajih po Sloveniji. Petina vsega prebivalstva Slovenije je članov splošnih knjižnic, na različne načine pa jih knjižnične storitve uporablja več kot polovica. Knjižnice so fizični in virtualni prostori učenja, prireditev, srečevanj, informacijska središča lokalnih skupnosti, prostori druženja, socialnega mreženja ter demokratičnega sooblikovanja družbe.
Splošne knjižnice se predstavljajo v brošuri Blizu ljudem oz. Close to People.

Knjižnica – moj svet. Tu se iščem in se najdem. Rastem.

V naši knjižnici želimo v tem tednu predstaviti in približati knjižnico v lokalnem okolju ter medse povabiti čim več novih članov, zato je v osrednji in vseh krajevnih knjižnicah na voljo brezplačen vpis. Med člani, ki v tem tednu obiščejo knjižnico izžrebamo privlačne knjižne nagrade. Člane in nove člane pa ob obisku preseneti še drobno darilce.
V Knjižnico Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica se je v preteklem letu vpisalo skoraj 600 novih članov, knjižnico pa je zaradi izposoje knjižničnega gradiva obiskalo 136.916 obiskovalcev, ki so si izposodili 294.195 enot fizičnega gradiva, 2.391 enot e-knjig in 263 enot zvočnih knjig.
V knjižnici pa se dogaja mnogo več kot le izposoja knjig. V letu 2021 je bilo organiziranih 163 prireditev in dogodkov za otroke in odrasle, ki jih je obiskalo skupaj 4.657 obiskovalcev.
Odrasli bralci lahko berejo za Vošnjakovo bralno značko, se vključijo v bralni klub, sodelujejo na literarnem natečaju, udeležijo predavanj in prireditev in še mnogo več. Tudi za otroke je marsikaj zanimivega, potujejo lahko v pravljični svet na urah pravljic, se udeležijo ustvarjalnih delavnic, obiščejo predstave za otroke, prevzamejo ustvarjalno vrečko za domov. Vse prireditve in dejavnosti knjižnice so brezplačne.
Vabljeni, da nas obiščete in če še niste naši člani, izkoristite priložnost še do sobote. Pričakujemo vas v osrednji knjižnici v Slovenski Bistrici, Knjižnici Poljčane, Knjižnici Oplotnica, Knjižnici Pragersko, Knjižnici Makole, Knjižnici Tinje ter v Knjižnici Kebelj.
Izvolite (v) knjižnico!

Janja Pepelnak

Nazadnje urejano na 0, 11.11.2022 18:15
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned
1
4
5
7
8
15
25
29

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči