( ISSN 2738-5760 )
Foto: Simona Kostanjšek Brglez Foto: Simona Kostanjšek Brglez

Revitalizacija samostana v Studenicah napreduje

Februarja letos je Podjetje Enertec iz Maribora, ki se sicer ukvarja s sončnimi elektrarnami, kupilo samostanski kompleks v Studenicah. Z njegovo revitalizacijo imajo resne namene, kar dokazuje njihovo dosedanje delo in smeli načrti za prihodnost.

"Odkar so v začetku aprila stekle aktivnosti, povezane z revitalizacijo propadajočega samostanskega kompleksa v Studenicah, je bilo narejenega precej. V pomladnih in poletnih mesecih smo aktivno skrbeli za okolico. Med drugim smo odstranili precejšnje število invazivnih dreves robinij, ki so se v preteklih letih razrasle po nekdanjem samostanskem vrtu in ostankih porušenih traktov. Nekaj dreves je raslo celo iz zidov ohranjenih stavb. Podrta so bila drevesa med potokom in samostanom, kjer se je zadrževala vlaga, ki je negativno vplivala na najstarejši del kompleksa, nekdanji zahodni trakt. Poskrbeli smo tudi za odvodnjavanje, saj je voda  dolga leta tekla iz žlebov neposredno v temelje stavb. Opravili smo tudi številna manjša dela. Začasno smo zaprli okenske odprtine na zahodni strani, deponirali smo odpadni material in poskrbeli za varnost. Tako smo odstranili strešnike, ki so nevarno viseli preko žlebov, zaprli prej odprte jaške in pritrdili okenska krila, ki so v vetrovnih dneh butala ob zid in s katerih je padalo polomljeno steklo. Uredili smo tudi elektriko, kompleks prej namreč ni bil elektrificiran," nam je povedala vodja revitalizacije samostana v Studenicah dr. Simona Kostanjšek Brglez.

Med rednim vzdrževanjem okolice so odkrili baročne dvoramne stopnice porušenega vzhodnega samostanskega trakta, ki so se v dveh desetletjih, ki sta pretekli od arheoloških izkopavanj, povsem skrile pod zelenjem.

"V teh mesecih smo izvedli tudi nekaj vodenj, predavanj in delavnic. Že takoj na začetku je pri nas potekala delavnica v organizaciji Potujoče akademije kreativnega turizma. Obiskali so nas tudi otroci studeniške enote Vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica, ki so tukaj ustvarili krasne risbe z ogljem, četrtošolci Osnovne šole Kajetana Koviča Poljčane pa so delali razglednice z motivi Studenic in samostana. Poleg tega smo številnim drugim obiskovalcem, tako najavljenim kot tudi naključnim, predstavili zgodovino kompleksa in načrte. Nazadnje pred dobrim mesecem, ko je bilo izvedeno predavanje z vodenjem v okviru projekta Dnevi evropske kulturne dediščine," dodaja Simona Kostanjšek Brglez.

Prav tako so se v tem času seznanjali s primeri dobrih praks v Sloveniji in tujini. "Pri tem je bila posebna pozornost posvečena nekdanjim samostanom, preurejenim v turistične objekte. Na osnovi tega so bile oblikovane tudi nekatere ideje, ki jih bomo v bližnji prihodnosti še dodelali. Gotovo pa bomo pri revitalizaciji kompleksa upoštevali njegovo prvotno namembnost, ki jo bomo na ustrezen način vključili v vsebine," pojasnjuje Kostanjšek Brglezova.

Nekdanji samostan nameravajo urediti v turistične namene. "Prvo stavbo želimo obnoviti v roku treh let. V njej bomo najverjetneje uredili kavarno, info center, v katerem bo mogoče spoznati zgodovino in razvoj samostana, večnamensko dvorano, restavracijo in nekaj sob," poudarja dr. Simona Kostanjšek BrglezPreostali del kompleksa je bistveno večji zalogaj, saj bo tam potrebnih tudi več restavratorskih posegov, ki zahtevajo svoj čas.

"Od večjih del smo se letos lotili sanacije vseh streh. Stroji so zabrneli pred dvema tednoma. Takrat je bil urejen dostop za mehanizacijo, vključno z nasutjem, postavljeni so bili gradbeni odri ob prioratu, zaščitna ograja, postavljen je bil kontejner. Prejšnji teden je izvajalec začel s sanacijo streh. Streha na nekdanji upravni stavbi je že popravljena, tako da je objekt varen pred dežjem. Prej z mahom porasle strehe na prioratu, prioratovem prizidku in nižjem sodobnem prizidku so po temeljitem čiščenju in zamenjavi polomljenih strešnikov kot nove. Nad prvimi rezultati smo navdušeni. Najbolj nas veseli dejstvo, da prehajamo na varno stran. Ko bo zamenjan še del ostrešja na najdragocenejšem najstarejšem samostanskem delu in pokrito novejše sodobno stopnišče, kar se bo zgodilo še letos, bomo mirni in nas morebitni sneg ne bo več skrbel," nam je še povedala vodja revitalizacije samostanskega kompleksa v Studenicah dr. Simona Kostanjšek Brglez.

Natalija Sinkovič

Nazadnje urejano na 0, 21.11.2022 07:32
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Poišči