( ISSN 2738-5760 )
Okrogla miza o projektu SipCAST, od leve Tin Kampl, dr. Peter Cvahte, minister Aleksander Jevšek, Ljubo Poles in dr. dr. Stanislav Kores,Foto: Natalija Sinkovič Okrogla miza o projektu SipCAST, od leve Tin Kampl, dr. Peter Cvahte, minister Aleksander Jevšek, Ljubo Poles in dr. dr. Stanislav Kores,Foto: Natalija Sinkovič

SiPCAST - projekt za prihodnost Slovenske Bistrice

V Klubu študentov so v ponedeljek predstavili projekt vzpostavitve Slovenskega pilotnega centra za napredne strjevalne tehnologije lahkih kovin – SiPCAST, udeleženci okrogle mize pa so razpravljali tudi o drugih razvojnih priložnostih za lokalno skupnost.

Projekt SiPCAST  je predstavil direktor strateškega razvoja v družbi Impol dr. Peter Cvahte. Poudaril je, da je namen projekta SiPCAST  vzpostaviti raziskovalni center za razvoj naprednih aluminijevih zlitin, lahkih kovin in tehnologij, ki bo vseboval industrijski laboratorij s pilotnimi napravami, z namenom pospeševanja industrijskega razvoja in razvoja kompetenc ter strateških razvojnih partnerstev doma in v tujini.  Projekt SiPCAST  pa bi povezal institucionalno, univerzitetno in industrijsko znanje z namenom, da se industrijskim partnerjem omogoči čim hitrejši prenos znanstvenih odkritij v razvoj novih končnih izdelkov in uporabnih tehnologij na področju lahkih kovin. Vizija Slovenskega pilotnega centra za napredne strjevalne tehnologije lahkih kovin – SiPCAST je, da v desetih letih postane najmočnejši center na področju lahkih kovin in zlitin ter naprednih tehnologij predelovanja v srednjeevropskem, južnoevropskem, jadransko-sredozemskem in balkanskem prostoru, ki bo predstavljal podporo industriji na področju pridelave, predelave in uporabe lahkih kovin (avtomobilska, letalska, transportna, ladjedelniška, gradbena, farmacevtska in prehrambna industrija).

Okrogle mize, ki jo je vodil Tin Kampl, se je udeležil minister za razvoj in kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek, ki je z udeleženci med drugim delil svoje izkušnje in poglede na razvojne možnosti slovenskih občin. Glede projekta SiPCAST pa izkazal naklonjenost njegovi vzpostavitvi in prisotne spodbudil k čimprejšnjemu sestanku, na katerem bi začrtali nadaljnje korake. Da je bilo glede vzpostavitve SiPCAST-a s strani vključenih deležnikov storjenega že veliko in da je za nadaljnji razvoj potrebna tudi podpora države, pa je poudaril vodja strateškega razvoja v Talumu dr. Stanislav Kores. Okrogle mize se je udeležil tudi kandidat za župana Slovenska Bistrica Ljubo Poles, ki v projektu prepoznava velik potencial za razvoj občine in širše regije ter da tovrstni projekti vplivajo in dajejo zagon tudi drugim področjem.

Tudi drugi prisotni, med njimi župan dr. Ivan Žagar, nekdanja sekretarka na ministrstvu za razvoj in kohezijsko politiko mag. Monika Kirbiš Rojs, Andrej Godec in drugi so se strinjali, da gre za prioritetni projekt, ki lahko ustvarja nova delovna mesta z dodano vrednostjo, da lahko občina nudi podporno infrastrukturo in da je treba čim prej pripraviti ustrezne pogoje in dokumentacijo, da se lahko za realizacijo projekta pridobijo tudi evropska sredstva, ki bodo na voljo od marca prihodnje leto.

Mojca Kos

 

 

  • November 17, 2022
Last modified on Sunday, 29 January 2023 15:32
Rate this item
(0 votes)

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči