( ISSN 2738-5760 )

Tekstilni odpadki so iz mode

Od 19. do 27. novembra 2022 poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO). Pozornost bo namenjena problematiki tekstilnih odpadkov in načinu zmanjševanja teh.

V zadnjem desetletju se je cena oblačil glede na inflacijo znižala, zaradi česar Evropejci kupujemo več oblačil, hkrati pa se vsak kos uporablja manj časa, zaradi česar zavržemo vedno več tekstila. V Sloveniji tako letno zavržemo kar 17.000 ton odpadnega tekstila. Večina odpadnega tekstila, ki ga proizvedemo Evropejci, kar 87 %, konča v sežigalnicah ali na odlagališčih. Ker odpadni tekstil zelo obremenjuje okolje, je pomembno, da zmanjšamo njegovo količino. Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se bo letos odvijal med 19. in 27. novembrom, s sloganom Tekstilni odpadki so iz mode spodbuja k ponovni uporabi in popravilu tekstila in oblačil za zmanjšanje nastajanja tekstilnih odpadkov.

Globalna tekstilna industrija letno proizvede 150 milijard kosov oblačil in ter s tem povzroči 93 milijonov ton odpadkov.

Najboljši tekstilni odpadek je tisti, ki sploh ne nastane. Za zmanjšanje okoljskih in podnebnih pritiskov tekstilne proizvodnje bodo tudi znotraj tekstilne industrije same potrebne sistemske spremembe v smeri krožnosti, ki bodo podprte z učinkovitimi politikami, ki obravnavajo materiale in oblikovanje, proizvodnjo in distribucijo, uporabo in ponovno uporabo ter zbiranje in recikliranje tekstilnih izdelkov. Prav ponovna uporaba tekstilnih izdelkov pa je tisti ukrep, ki je tudi ključno sporočilo letošnjega ETZO.

Svoje akcije v okviru letošnjega ETZO je prijavilo rekordnih 88 prijaviteljev, med katerimi so šole, vrtci, komunalna podjetja, manjša podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo rabljenih oblačil, svojo akcijo pa je prijavilo tudi tekstilno podjetje Beti. Akcije se večinoma osredotočajo predvsem na zmanjševanje tekstilih odpadkov z izmenjevalnicami ter delavnicami večvrednostnega recikliranja (angleško upcycling) in popravil oblačil in tekstilih izdelkov.

 

  • november 19, 2022
Nazadnje urejano na 0, 19.11.2022 19:08
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči