( ISSN 2738-5760 )
Pogorela klop v grajskem parku; foto: Facebook Pogorela klop v grajskem parku; foto: Facebook

Vandalizmu v Slovenski Bistrici ni videti konca

Potem ko so vandali poleti dvakrat uničevali gredice na Urbanih vrtovih, so se po namestitvi kamer na to območje, preselili nazav v grajski park. Te dni je opaziti znova z grafiti popisan grajski paviljon, zažgali pa so tudi klopco.

"Bistriški park je kraj za sprehode, sprostitev, raj za otroke in starejše občane, mlade družine z otroškimi vozički ... Lepo urejen in žal tudi žrtev vandalizma in huliganstva. V večernih urah se zbirajo skupine mladih, tudi mladoletnih otrok, ki počnejo vse sorte vragolij. Rezultati razvratnosti se pokažejo naslednji dan, ko dan pokaže rezultate njihovega nočnega dela," poroča Peter Germ, tudi avtor spodnjih fotografij.

"Poleti smo paviljon v grajskem parku pobelili. Vandali nimajo popolnoma nobenega občutka, da uničujejo kulturno dediščino, tudi nimajo občutka do sočloveka, ki ceni to kulturno dediščino, saj je paviljon ponovno porisan z grafiti. Policijo smo o tem že večkrat obvestili in resnično upam, da bodo na tem prizorišču ojačali prisotnost. Beljenje paviljona, ki bo očitno spet potrebno in zahteva poseben pristop, stane okoli 1.000 €," je povedal Modest Motaln z bistriške Komunale, ki je poleti paviljon pobelila.

Zaradi nizkih temperatur so si verjetno malo zakurili - najbolj pri roki je bila klop

"Včeraj, v sredo, 23. novembra 2022, so nas policisti obvestili, da je bila v grajskem parku poškodovana klop, in sicer požgana. Na to informacijo smo takoj odreagirali in pristopili k sanaciji. Danes nam je policija tudi sporočila, da so storilci že znani. Opravili bomo tudi temeljit pregled, ali je bil med požarom poškodovan gabrov drevored oziroma kakšno drevo, v tem primeru pa gre za nepopravljivo škodo, saj govorimo o zgodovinski vrednosti drevoreda, in vsi vemo, da je naš drevored med najstarejšimi v Evropi in ima neprecenljivo vrednost," pojasnjuje Modest Motaln s Komunale Slovenska Bistrica in dodaja: "Vse tiste, ki to nepopravljivo škodo delajo, bi bilo treba kaznovati z družbeno koristnim delom."

Natalija Sinkovič

Nazadnje urejano na 0, 25.11.2022 09:03
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči