( ISSN 2738-5760 )

Naša Londonska zgodba

Našo londonsko zgodbo smo začeli pisati 15. oktobra 2022. Učenci iz 8. in 9. razreda smo se skupaj z našo učiteljico angleščine Natašo Kosajnč in ravnateljico Silvestro Samastur, ki sta nas spremljali na naši poti, odpravili iz Slovenske Bistrice do letališča v Benetkah, v Italiji, od koder smo z letalom poleteli v Veliko Britanijo, domovino angleškega jezika. Za skoraj vsakega izmed nas je bila to prva pot z letalom. Po skoraj dve urnem letu smo se odpravili na podzemno železnico in prispeli v ''resnični'' London, takšen, kot smo ga do tedaj poznali le s fotografij, posnetkov in z zemljevidov. Videli smo tipične londonske zgradbe in London v svojem naravnem habitatu.

Naš potep po Londonu smo začeli z ogledom trga Piccadilly Circus, kjer stoji kip Erosa v soju nočnih neonskih luči ter znani londonski Hard Rock Cafe. Pot smo nadaljevali do dvorane O2, kjer smo si preprosto morali privoščiti napitek v znani kavarni Starbucks. Sama priporočam tudi ledeni čaj z breskvijo?. Kosili smo v Burger Kingu, pot nazaj pa smo opravili z vožnjo z gondolo in pri tem prečkali reko Temzo. Na ta način smo prihranili številne korake, ki smo jih vsak dan prehodili po Londonu, kar je bila na našem potovanju pogosta tema pogovora.
Komaj smo se naspali, že je bil pred nami drugi dan potovanja, prav tako poln pričakovanj. Po obilnem angleškem zajtrku smo se odpravili na raziskovanje mesta. Ta dan smo doživeli tisti tipičen, zanimiv in znan London, kot ga poznamo s fotografij. Po mestu nas je popeljal domačin, naravni govorec in Anglež, Mr. Nick, ki se je z nami pogovarjal le v angleškem jeziku. Ogledali smo si menjavo straže pred Buckinghamsko palačo. Naj povem, da je gneča v resnici še večja, kot je to videti na fotografijah. Po tem, skoraj svečanem dogodku, smo se odpravili v narodno galerijo National Gallery, kjer smo videli vse vrste umetnin, tudi znamenite Van Goghove sončnice. Pot smo nadaljevali v kitajsko četrt China town, kjer smo občudovali prelepe laterne, ki so visele nad nami. V tem času je namreč potekal festival lune. Kakšno pa bi bilo naše potovanje v London, brez da bi si ogledali znameniti Big Ben? Seveda smo si ga ogledali, in sicer skupaj z britanskim parlamentom. Kot zanimivost naj povem, da je v resnici samo zvonu v zvoniku ime Big Ben, stolp pa se imenuje Elizabeth tower. Z njim v ozadju smo posneli toliko fotografij, da bi lahko ustvarili že skoraj samostojen album. Podrobneje smo si ogledali še dva muzeja, Natural History Museum in Science Museum. Četudi smo bili precej izmučeni, saj smo tudi ta dan prehodili veliko kilometrov, smo se okrepčali v Pizza Hut, nato pa se odpravili nazaj v hotel.

Pripravljeni na naš predzadnji dan smo se odpravili na pot, ki je bila tokrat nekoliko krajša. Sprehodili smo se do londonskega panoramskega kolesa London Eye, kjer smo lahko, zdaj že dobro znani London opazovali z druge perspektive in tako še bolj začutili ter doživeli njegovo veličastnost. Odšli smo v muzej Madame Tussauds, kjer smo videli voščene lutke vseh naših najljubših igralcev, pevcev in likov iz znanih filmov, kot je Star Wars. Nato smo v četrti Camden Town nakupili spominke za naše najbližje in seveda tudi nekaj malega zase. Ta dan smo jedli v tradicionalnem angleškem pubu, kjer smo si samostojno, v angleščini, naročili hrano in pijačo. Fish and Chips je spremenil moje življenje in nobena riba več ne bo dosegla tega standarda.
Zdaj pa še zadnji dan. Še zadnjič smo pojedli pravi angleški zajtrk v hotelu, se še zadnjič odpravili na pot in ponovno občudovali ter raziskovali skrite kotičke Londona. Z ladjico smo se popeljali po reki Temzi in videli prečudoviti Tower Bridge, Tower of London ter številne nebotičnike z zelo zanimivimi domačimi imeni kot je Voki-toki, Kumara in podobno.
Naš čas v britanski prestolnici je vse prehitro minil in že smo bili na letalu, na poti nazaj v naše, slovenske kraje. Z veseljem naj povem, da smo se veliko naučili, pridobili ogromno izkušenj ter prehodili številne poti. Bilo je magično in nepopisno lepo. Doživeti mesto, v katerem živi za štiri in pol krat toliko ljudi kot v Sloveniji, je nepozabno, aktivno uporabljati angleščino pa navdihujoče. Skratka, izkušnja je bila neprecenljiva in popolnoma očarljiva.


Lenka Rojs, 9. razred OŠ Anice Černejeve Makole

  • december 8, 2022
Nazadnje urejano na 0, 08.12.2022 20:31
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči