( ISSN 2738-5760 )
Impol; Foto: Kadring Impol; Foto: Kadring

Petru Satlerju obnovili hišo

Letošnje leto so zaposleni v Impolu ponovno dokazali, da znajo pomagati in biti dobrodelni. Ne le da vodstvo nameni sredstva v dobrodelne namene tistim, ki potrebujejo pomoč, pomagajo tudi vsi zaposleni. Tudi letos so namreč izpeljali številne akcije z dobrodelno noto. Med njimi še posebej odmeva pomoč telefonistu Petru Satlerju.

Le kdo v Impolu ne pozna telefonista Petra Satlerja? On je tisti, ki nam vse »zrihta«, hkrati pa nas še nasmeji. Tisti, ki že poznate njegovo življenjsko pot, veste, da je vse prej kot lahka, ampak Peter vse ovire premaguje z močno voljo, s posebno vztrajnostjo in veliko pozitivne energije. V Impolu smo ponosni nanj in si ga lahko vzamemo za zgled.

Peter se je rodil 20. novembra 1968. Rodil se je s cerebralno paralizo in prva leta so bili težka tudi za njegova starša, saj ni mogel hoditi. Pravi, da je imel najraje, ko ga je ata nosil »štuporamo«. Kljub slabim napovedim se je Peter po 20 operacijah vendarle postavil na noge. Z močno voljo, veliko telovadbe, ogromno vloženega truda, tako njegovega kot tudi truda staršev in starih staršev, je pri desetih letih pričel hoditi s pomočjo bergel. Veliko mu je pomagal tudi kužek njegovih starih staršev, saj je bil pri učenju hoje ves čas ob njem, da se ga je lahko držal. Stal mu je ob strani tudi, ko je padel. Osnovno šolo je obiskoval v Kamniku, kjer je zaključil tudi poklicno šolo za RTM-mehanika. Ko se je po šolanju vrnil v Slovensko Bistrico, je uspešno opravil prakso pri Kovinostrugarstvu Kvas. Tam si je leto in pol nabiral delovne izkušnje, vrtal je palice in sestavljal razne komponente. Rad pove, da se je vsak dan domov vrnil črn kot dimnikar, ampak delo mu je bilo zelo všeč in ni želel odnehati. Po praksi se je zaposlil v Impolu, najprej v oddelku trafo postaje, kjer je bil njegov mentor Bojan Sobotič, ki se ga rad spominja. Nato pa je februarja 1989 pričel delati kot telefonist, za kar je opravil tudi ustrezno usposabljanje v Ljubljani. Kot večina stvari je bilo tudi delo v telefonski centrali nekoč drugačno. Na začetku so šli vsi klici preko telefonske centrale, direktnih številk praktično ni bilo. Imeli so veliko ploščo, na kateri so bile vse številke označene z lučkami. Na plošči so videli, če kdo govori. Ko se je linija sprostila, so lahko prevezali klic. V smehu pove, da je težava nastopila, ko so za koga na liniji včasih čakali tudi trije klicatelji. Sprva so bili v centrali štirje telefonisti. Peter je delo pričel ob treh ženskah, dolgčas mu ni bilo. Sčasoma se je tudi na tem področju tehnologija spremenila in sedaj delo v telefonski centrali opravljata dva telefonista. Peter je zelo razgledan in vedoželjen, zato je ob delu opravil šolo za električarja energetika in šolo za prometnega inženirja. A kljub željam staršev in ponudbam drugih delovnih mest je ostal zvest službi telefonista. Sam pove, da mu je to delo pisano na kožo, ob tem se odlično počuti, hkrati pa ima zelo rad Impol. Pravi: »Če vsaj enega ne nasmejiš, je dan izgubljen!«

Slabega dneva naš Peter nima. Peter po izgubi staršev sedaj že nekaj let živi sam s kužkom Medotom. Rad rešuje križanke, zanimajo ga tudi avti, o katerih rad kaj prebere. Večino svojega prostega časa nameni telovadbi, hoji in sobnemu kolesu, da krepi mišice in nabira moči za uspešno spopadanje s svojo boleznijo. Nič ga ne ustavi. Najbolj nesrečen je bil ravno to pomlad, od februarja do maja, ko zaradi težav s hrbtenico in neznosnimi bolečinami v križu ni mogel v službo. Hkrati pa je njegov dom v Visolah zaradi njegovih težav postal neprimeren. Ravno zato smo se v Impolu odločili, da mu pomagamo zbrati denar za prilagoditev hiše njegovim potrebam in pomagamo tudi pri izvedbi sanacije.

"Iz srca se zahvaljujem vsem, ki ste mi pomagali pri prilagoditvi mojega bivalnega prostora mojim potrebam. Zelo se zahvaljujem vsem sodelavcem, vsakemu posamezniku od prvega do zadnjega v skupini Impol, ki ste mi pomagali s svojimi prispevki! Še posebej Brigiti Juhart Lesnik, ki je sodelovala pri organizaciji prenove hiše in seveda tudi upravi skupine Impol, ki je prispevala večino sredstev. Iskreno sem hvaležen tudi sosedu Robiju Sajku, ki mi zelo veliko pomaga in v hiši in okolici postori vsa opravila, ki jih sam ne morem. Prav tako se zahvaljujem vsem ostalim donatorjem, podjetjem in posameznikom, ki ste mi pomagali, da bom lahko lažje in boljše živel. HVALA! Rad bi povedal, da sem zelo ponosen na vse, kar sem doslej dosegel s svojo voljo in trudom. Ponosen sem, da stojim na svojih nogah, da imam službo in lahko grem vsak dan med Impolčane!" je povedal Peter Satler.

Donatorji, ki so sodelovali z denarnimi ali materialnimi sredstvi za pomoč Petru

• Zaposleni v skupini Impol,

• Impol 2000, d. d.,

• Agrocom, d. o. o.,

• Romet, d. o. o.,

• Alumat, d. o. o.,

• Ates, d. o. o.,

• Emles, d. o. o.,

• ZGD Frka, d. o. o.,

• Krt Gradbeništvo, d. o. o.,

• Matjaž Podlesnik, s. p.,

• Krovstvo in Kleparstvo, Štern Anton, s. p.

Urša Zidanšek

  • december 27, 2022
Nazadnje urejano na 0, 30.12.2022 16:49
Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Poišči