( ISSN 2738-5760 )

8. januar - 80 let od poslednjega boja Pohorskega bataljona

8. januarja 2023 bo minilo 80 let od poslednjega boja Pohorskega bataljona, v katerem je življenje izgubilo njegovih 69 borcev. Ob tej priložnosti bo 6. januarja spominska akademija in dan zatem še spominska slovesnost.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen septembra 1942. Takrat je štel 90 borcev, ki so se konec decembra 1942 premaknili proti Osankarici, kjer so si je uredili zimski tabor.

Borci Pohorskega bataljona so na Osankarico prišli 21. decembra 1942. Uredili so si zimsko taborišče. Zgradili so 26 zemljank. Blizu taborišča so imeli vsak dan vojaške vaje. Prirejali so bataljonske mitinge, kjer so prebirali partizansko literaturo ter poslušali partizanske in narodne pesmi. Organizirane patrulje so hodile v dolino, da so priskrbele dovolj hrane za zimske mesece. Vohuni so 3. januarja 1943 sporočili gestapu v Maribor položaj bataljonskega taborišča. Nemci so 6. januarja izdali ukaz za napad ter se 7. januarja zvečer postavili na izhodiščna položaja v Oplotnici in v Rušah. 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. Bataljon ni imel podatka o sovražnikovi moči, zato je boj sprejel. Okrog poldneva so padli prvi streli, po obstreljevanju so se partizani skušali prebiti, vendar je bilo prepozno. Padli so vsi borci. Ranjen borec pa je bil ujet in kasneje ustreljen. V poslednjem boju je padlo 69 borcev, najmlajši med njimi je bil 13-letni Šarhov sin Vanček. Nemci so o uničenju bataljona poročali celo v Berlin, kjer je sporočilo doseglo tudi vodjo nemškega rajha Adolfa Hitlerja. Padec Pohorskega bataljona je bil velik udarec za narodnoosvobodilni boj na Pohorju. V njem je bilo tudi največ vojaških in političnih kadrov, ki bi vodili nove partizanske enote.

Tudi letos Zavod za kulturo v sodelovanju z Občino Slovenska Bistrica organizira spominsko slovesnost. Ta bo 7. januarja 2023 ob 11. uri na prizorišču poslednjega boja Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici. Slavnostna govornica bo predsednica države Nataša Pirc Musar. V kulturnem progemu bodo sodelovali Oktet Tinje in recitatorka Patricija Žuraj. 

Že dan prej, torej v petek, 6. januarja 2023, ob 18. 00 pa v gradu pripravljajo tudi spominsko akademijo. Na slovesnosti bo zbrane nagovorila ministrica za kulturo Republike Slovenije dr. Asta Vrečko. V kulturnem programu bo s harmoniko nastopil Nino Jamnik. Ob tej priložnosti pa bodo odprli tudi razstavo Pohorski junaki, ki jo Zavod za kulturo pripravlja v soorganizaciji z Muzejem narodne osvoboditve Maribor, predstavila pa jo bo dr. Irena Mavrič Žižek. 

Zavod za kulturo Slovenska Bistrica ob tem še obvešča, da na spominsko slovesnost ob 80. obletnici padca Pohorskega bataljona, ki bo v soboto, 7. januarja 2023, ob 11. uri, pri Teh žebljih na Pohorju, prevoz z osebnimi vozili do Osankarice  NE bo mogočV ta namen bo izpred gradu v Slovenski Bistrici urejen brezplačen avtobusni prevoz. Odhod avtobusov bo ob 8.30 uriZa osebna vozila bo pri RTC Jakec na Treh kraljih in v vasi Kot na razpolago le omejeno število parkirišč.

 

Natalija Sinkovič

 

Nazadnje urejano na 0, 21.01.2023 21:51
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči