( ISSN 2738-5760 )
UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si

25. januar

Na današnji dan ... skozi zgodovino Slovenske Bistrice 

  25. januar 2018 prebrali smo v Štajer'cu

  USTVARJA Z NARAVNIMI, LOKALNIMI IZDELKI

Kvačka že 20 let, a šele pred štirimi leti se je odločila, da svoje izdelke pokaže tudi javnosti
Urška s kvačkoUrško Smole iz Slovenske Bistrice, po poklicu profesorico zgodovine in sociologije, že od mladih nog spremlja veselje do ustvarjanja. Poizkusila je različne tehnike, na koncu pa se je odločila, da bo za izražanje svoje domišljije in ustvarjalnega navdiha izbrala kvačko. Zadnja leta izdeluje unikatna kvačkana oblačila in dodatke. "Mama je veliko pletla in tudi kvačkala, pravilne prijeme pa mi je pokazala mama od njene sodelavke. To je bila prava stara šola. Starejše kvačkarice so natančne, vse mora biti, kot se šika. Najbolj pomembno je, da delaš pravilno. Uporabljati moraš kvalitetne materiale, izdelek mora imeti najprej vrednost pri tebi, šele potem ga bodo cenili tudi drugi. Učila sem se tudi iz starih revij iz 70. let prejšnjega stoletja. Kvačkam že več kot 20 let, šele pred štirimi leti sem se odločila, da svoje delo pokažem tudi širši javnosti. Pomembno vlogo so odigrale prijateljice in sodelavke, ki so govorile, da je škoda, da to delam le za sebe. Vse stvari v življenju potrebujejo svoj čas, vse mora dozoreti," razlaga Smoletova o odločitvi za resnejši pristop do kvačkanja unikatnih izdelkov.
Kvačkanje, ujeto na aluminij
Za izdelavo oblačil uporablja različne, predvsem naravne materiale. Barve in vzorce izbira po navdihu, odvisno od značaja oblačila, ki ga želi ustvariti. Gre za kakovostne, preverjene materiale - bombaž, volno, alpako, moher, glicer, ki so temu primerno tudi dragi. Še posebej ponosna je na aluminijaste stenske dekoracije s kvačkanimi motivi: "Poimenovala sem jih Kvačkanje, ujeto na aluminij. Ker sem doma v Slovenski Bistrici, ki je znana po predelavi aluminija, mi je ideja o združitvi aluminija in kvačkanih motivov predstavljala še poseben izziv. Najti sem morala pravo trdilo za bombažne kvadrate, pravo lepilo, pravo barvo in pravo obliko. Vse je bilo treba preizkusiti, saj ni nikogar, ki bi zadeve počel na takšen način. V projekt sem vključila tudi aluminijasto žico in folijo. Moje kvačkane izdelke označujejo aluminijaste ploščice z logotipom LU, katerega avtor je Zvone Potočnik, izdelali pa so jih v podjetju Alumat. Tudi sicer skušam razmišljati čim bolj lokalno. Tako načrtujem, da bi v kvačkani motiv vključila še pohorsko smreko. Izhajam iz tistega, kar imam, in ne iz tistega, česar nimam. Če hočeš tisto, česar nimaš, si vedno nesrečen. Tudi z materialom, ki mi ostane, delam spoštljivo, trudim se, da čim manj stvari zavržem."
Izdeluje tudi za dobrodelne namene
S svojimi kreacijami je sodelovala na številnih kulturno-umetniških prireditvah, modnih revijah, festivalih in sejmih. Pred tremi leti se je prijavila na ustvarjalni natečaj revije Ona Ona 365, Za slovenske ženske. "Izdelala sem torbici s kvačkanimi motivi - torbi Lucia in Coccinelle. Prodali so ju na dražbi, denar pa namenili varnim hišam. Lani in predlani sem sodelovala v projektu Evrope Donne v podporo bolnicam z rakom dojk. Naredila sem brezrokavnik in kapice, kvačkane kvadrate smo obesili tudi na drevo v bistriškem parku. Za Natašo Bešter, ki vodi televizijski oddaji Štiri tačke in Za zdravje, kvačkam kapice. Nataša je v akciji za zapuščene živali s prodajo kapic zbirala denar za azile na Gorenjskem. Jeseni 2017 sem bila tudi gostja v oddaji Pika na i, v kateri sem predstavila svojo zgodbo kvačkanja," predstavi še svoje dobrodelno udejstvovanje. Njeni izdelki, ki so na voljo tudi v Galeriji kreativnih v središču Maribora, ne nastajajo serijsko. Ustvarja v glavnem ponoči, sicer pa meni, da so ročna in nasploh fizična dela premalo cenjena. Jasno je tudi, da se samo z ustvarjanjem unikatnih kvačkanih izdelkov ne bi mogla preživljati, to dela za svoje zadovoljstvo.
Svoje znanje podaja mladim
Zaposlena je na OŠ Partizanska bolnišnica Jesen na Tinju, kjer opravlja delo učiteljice v podaljšanem bivanju. Na šoli vodi ročnodelski krožek, pri katerem mlade uči kvačkanja in drugih veščin ročnih del. V krožek, ki deluje v glavnem v zimskem času, je vključenih okoli 15 otrok. Kot še pravi, sposobnost in zanimanje otrok za ustvarjanje v zadnjem času neverjetno padata. "Otroci so motorično vedno slabši. Ročna dela so ne nazadnje tudi intelektualna in pomirjajo, pripisujejo jim veliko pozitivnih lastnosti. Vsak bi moral v sebi najti idejo in voljo za ustvarjanje, vsak ima v sebi kakšno sposobnost, žal pa nas tehnika vedno bolj poneumlja. Je pa res, da se je najlažje usesti za računalnik in možgane dati na off. Ustvarjanje ne sme biti obremenitev, to moraš razumeti kot raziskovanje svojih zmožnosti in talenta. Napolnijo te prave stvari, kot na primer narava in gledališče, ne pa bezljanje. Mnogi poskusijo in pustijo, nekaj otrok pa v krožku vztraja. Če bo vsaj enemu dekletu kvačkanje dalo toliko veselja, kot ga je meni, potem sem naredila vse, kar je možno," še pravi Urška Smole. Dodaja, da je bilo, ko so pred dvema letoma naredili kvačkane okraske za novoletno jelko, veselje otrok nepopisno.

VIR: Tomaž Ajd, Štajer'c
FOTO: "Vsak bi moral najti v sebi voljo in idejo za ustvarjanje (Andrej Petelinšek)

  25. januar 2015

  PREMIERA KOMEDIJE NITI TAT NE MORE POŠTENO KRASTI

Premiera komedije Niti tat ne more pošteno krasti25. januarja 2015 so člani dramske skupine KUD-a Štefana Romiha premierno uprizorili komedijo Niti tat ne more pošteno krasti Daria Foja v režiji Zdenke Bizjak. Igrali so: Primož Jevšenak, Mojca Kos, Timotej Tuš, Mirka Repnik, Branka Krhlanko in Blaž Vinter. Scena Bojan Žitnik, luč in glasba Anja Lipovšek in Maja Špes
Po oceni strokovne ocenjevalke na območnem Linhartovem srečanju je Mojca Kos prejela posebno nagrado za vlogo tatove žene, Primož Jevšenak pa posebno nagrado za glavno moško vlogo.
20. novembra 2015 so s komedijo sodelovali na 28. Čufarjevih dnevih na Jesenicah in se po izboru občinstva uvrstili na tretje mesto. 

FOTO: Aleš Kolar

  25. januar 2014− objavljeno na Studiu Bistrica

  V SLOVENSKI BISTRICI GOSTILI DRŽAVNO PRVENSTVO V STANDARDNIH PLESIH

V Slovenski Bistrici gostili državno prvenstvoSlovenska Bistrica je v soboto, 25. januarja 2014, gostila državno prvenstvo v standardnih plesih. V športni dvorani Srednje šole Slovenska Bistrica se je pomerilo 43 najboljših slovenskih plesnih parov iz 18 slovenskih plesnih klubov, v starostnih kategorijah od mlajših pionirjev do članov.
Organizator letošnjega državnega prvenstva je bila Plesna zveza Slovenije. Pred začetkom finalnega dela sta tekmovalce in gledalce pozdravila župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar ter predsednik Sekcije standardnih in latinskoameriških plesov pri Plesni zvezi Slovenije Herman Tomažič. Med člani sta naslov državnih prvakov osvojila Miha Vodičar in Nadiya Bychkova (Plesni klub Pingi Maribor), med profesionalci pa sta bila najboljša Miša Cigoj in Nika Bagon (Plesni klub Urška Ajdovščina).

VIR: Studio Bistrica
FOTO: Aleš Kolar

  25. januar 1980 prebrali smo v Večeru

  NOVA POSLOVNA ZGRADBA

Nova poslovna zgradbaPoslovna zgradba Konstruktorja TOZD Granit iz Slovenske Bistrice kljub snegu in mrazu vztrajno raste, delavci pač vedo, kako je treba začeto delo čimprej končati. Če ne bo nepredvidenih ovir, bodo z delom končali že marca, tako da bi se spomladi že preselili v lepše, primernejše in funkcionalnejše prostore.
Seveda pa se delavcem mudi delati tudi zato, ker vedo, da bodo s preselitvijo pisarn v novo zgradbo pridobili dodatne bivalne prostore za delavce. Staro poslovno zgradbo bodo namreč z manjšimi adaptacijami in spremembami spremenili v samski dom, ki bo, tako vsaj upajo, tudi vseljiv že to pomlad.

VIR: am, Večer
FOTO: B. Vugrinec

  25. januar 1958 prebrali smo v Večeru

   PREKLIC

VEČERPreklicujem neresnične vesti, ki sem jih raznašal o Ovčak Dominiku in Kopše Mirku, uslužbencema občinskega ljudskega odbora Slovenska Bistrica.
— B. Meho, Slovenska Bistrica, Cesta v polje 17.

VIR: Večer

  25. januar 1909

  Umrl je pravnik, publicist in narodni buditelj JANKO SERNEC

Sernec JankoJanko Sernec, starejši brat Ane Sernec in Josipa Serneca, se je rodil 19. oktobra 1834 v Slovenski Bistrici v znani družini Sernec mlinarju Janezu in Ivani, rojeni Reybauer, ki sta se v Slovensko Bistrico priselila iz Malečnika.
Po končani gimnaziji v Mariboru je v Gradcu (Avstrija) študiral pravo, nakar je krajši čas delal kot odvetniški kandidat v Mariboru in v Karlovcu (Hrvaška). Tukaj se je navzel narodnega duha in se odločno opredelil za slovenstvo. Po vrnitvi je delal v odvetniški pisarni dr. Duhatscha in dr. Ferdinanda Dominkuša, leta 1865 pa je odšel v Kozje, kjer je odprl lastno odvetniško pisarno. Leta 1866 se je udeležil avstrijsko-pruske vojne in bil težko ranjen. Po okrevanju je delal kot odvetnik v Mariboru.
Janko Sernec je bil v drugi polovici 19. stoletja med najvidnejšimi narodnimi buditelji na Štajerskem, vnet zagovornik slovenske napredne misli in pobudnik za ustanovitev mariborske Čitalnice in bil njen prvi predsednik. Zaslovel je s svojimi govori o pomenu jezika in omike. Zavzemal se je za ustanovitev Slovenske Matice v Ljubljani. Leta 1865 je bil na veliki Slomškovi proslavi v Mariboru, kjer je bil sprejet prvi slovenski program, pri katerem je tudi sam sodeloval.
Leta 1871 je bil izvoljen kot poslanec Ormoško-ljutomerskega okraja v deželni zbor. Zaradi razkola med »Staro‒ in Mladoslovenci« je leta 1873 demonstrativno opustil poslanski mandat in se umaknil iz javnega in političnega življenja ter se posvetil poklicu in številni družini. Kot pravnik ima velike zasluge pri uveljavljanju slovenskega jezika v uradih. Pisal je o škodljivosti neizmerne kmetske lastnine in se navduševal za zadružništvo. Veliko je dopisoval v takratne liste, priložnostno pa je tudi pesnikoval.
Janko Sernec st. je umrl 25. januarja 1909 v Mariboru.

VIR: Spletni biografskli leksikon občine Slovenska Bistrica

Rubrika Utrinki

11pokrovitelj

  • januar 25, 2023
Nazadnje urejano na 0, 25.01.2023 06:33
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

UTRINKI ČASA - Na današnji dan

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Poišči