( ISSN 2738-5760 )
UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si UTRINKI ČASA, Foto: Bistričan.si

31. januar

Na današnji dan ... skozi zgodovino Slovenske Bistrice 

   31. januar 2019 prebrali smo v Štajer'cu

   NOVI VRTEC BO NIZKOENERGETSKI

Podpisali pogodbo za izgradnjo vrtca v Laporju
Novi vrtec bo nizkoenergetskiV Laporju bodo najkasneje do januarja leta 2020 zgradili nov vrtec. Občina Slovenska Bistrica je pred kratkim pogodbo za izgradnjo vrtca podpisala s podjetjem Ande iz Ljubljane. V vrtcu bodo štiri igralnice, večnamenski prostor in drugi prostori v skladu z zahtevami, ki jih opredeljuje pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Objekt bo nizkoenergetski, predvidena je lesena montažna gradnja.
"Konstrukcija je zasnovana tako, da njene karakteristike ustrezajo nizkoenergetski gradnji razreda B2. Predelne stene bodo iz lesene montažne konstrukcije in so zasnovane kot zvočnoizolativna stena. Strop vseh igralnic in v skupnih prostorih bo narejen iz zvočnoizolativnih mavčnih plošč, preostali prostori pa iz navadnih mavčnih plošč. Fasada bo toplotno in zvočno izolirana. Stavbno pohištvo bo leseno. Vse prometne in manipulacijske površine bodo protiprašno urejene - tlakovane ali asfaltirane, vse proste površine pa urejene kot igralne površine oziroma zelenice, zasajene z avtohtonim drevjem in grmovnicami," je pojasnila Irena Jereb, vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Slovenska Bistrica.
Osrednji del stavbe bosta pritličje in nadstropje ena, vzhodni krak bo pritličen z neizkoriščeno podstreho, južni krak bo pritličen z izkoriščeno podstreho - prostor za klimat, južni zidani del pa bo pritličen z ravno streho. Vzhodni krak bo namenjen mlajšim otrokom, osrednji del pa večnamenskemu prostoru. V severnem delu osrednjega dela bodo gospodarski prostori, v nadstropju pa prostori uprave in prostori za zaposlene. Južni krak bo namenjen starejšim otrokom, južni, zidani del pa pomožnim prostorom. Naložba je vredna dobra dva milijona evrov.

VIR: Tomaž Ajd, Štajer'c
FOTO: Maketa novega vrtca v Laporju (Občina Slovenska Bistrica)

  31. januar 2015

  SAŠA BABŠEK IN MATJAŽ CERAJ ŠPORTNIKA LETA

Športnik leta 2014V telovadnici 2. osnovne šole Slovenska Bistrica so v soboto, 31. januarja 2015, razglasili najboljše športnike in športnice Občine Slovenska Bistrica za leto 2014. Na tradicionalni športno-zabavni prireditvi, ki sta jo pripravila Športna zveza Slovenska Bistrica in Tednik Panorama, so podelili kar 147 priznanj.
Največ priznanj, kar 80, so prejeli mladi upi. Nagrade so izročili tudi perspektivnim športnikom in športnim delavcem, prav tako niso pozabili na posebna priznanja. Letos so jih prejeli športnik invalid Franc Pinter, Šolsko športno društvo 2. osnovne šole Slovenska Bistrica, odbojkarja Tonček in Žiga Štern, košarkarja Klemen Prepelič in Jure Pelko, tekvondoist Ivan Trajkovič in Teniški klub Slovenska Bistrica za 30 let delovanja.
Sicer pa je bila v ospredju podelitev glavnih priznanj. Priznanje za najboljšo ekipo je prejela članska ekipa Judo kluba Impol, ki si je lani priborila že 14. naslov ekipnega državnega prvaka. V točkovanju za slovenski pokal so ekipno (skupaj moški in ženske) osvojili 5. mesto, moški ekipno za vse starostne kategorije pa 3. mesto.
Priznanje za najboljši športni kolektiv leta 2014 so izročili Atletskemu društvu Slovenska Bistrica. Člani društva so lani skupaj osvojili 46 medalj. So tudi odlični organizatorji, vrhunec vseh tekmovanj je tradicionalni mednarodni atletski miting, ki ga konec maja gostijo v bistriškem športnem parku.
Športnica leta je prvič postala atletinja Saša Babšek. Za članico Atletskega društva Slovenska Bistrica je odlična sezona, v glasovanju za atletinjo leta je osvojila 3. mesto v kategoriji mlajših članic. Prvič je postala državna članska prvakinja, na dvoranskem državnem prvenstvu je slavila v troskoku. Na prostem pa je naslov državne članske prvakinje osvojila s štafeto 4 × 100 metrov.
Za najboljšega športnika so že petič izbrali judoista Matjaža Ceraja. Član Judo kluba Impol je lani med drugim osvojil 5. mesto na evropskem prvenstvu. Poleg tega je do poškodbe, zaradi katere v drugi polovici sezone ni tekmoval, dosegel vrsto vrhunskih uvrstitev na turnirjih.
Slavnostni govornik je bil predsednik Športne zveze Slovenska Bistrica Bojan Fajs. Med številnimi gosti sta se prireditve udeležila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar. V kulturnem programu so nastopili učenci 2. osnovne šole Slovenska Bistrica in Glasbene šole Slovenska Bistrica ter dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica. Sicer pa so letos prireditev prvič popestrili s predstavitvenimi filmi najboljših športnikov, ki so jih pripravili na lokalni televiziji Studio Bistrica.

VIR: Tomaž Ajd, Informator
FOTO: Aleš Kolar

  31. januar 2009 prebrali smo v Večeru

  OB ENAJSTIH VABIJO LUTKE

Sonce gre na potep31. januarja 2009 so v Domu svobode za otroke pripravili lutkovno predstavo Glasbenega gledališča Melite Osojnik.

 

VIR: Zdenko Kodrič, Večer
FOTO: TIC Slovenska Bistrica

 

  31. januar 2004 prebrali smo v Večeru

  OZIMIČ NOVI VODJA ELEKTRA

Večer barvniMariborska uprava družbe Elektro je imenovala novega vodjo enote Elektra Slovenska Bistrica. Do junija 2004 bo bistriško distribucijsko območno enoto vodil Rudolf Ozimič. Ta je novo funkcijo prevzel po Alojzu Mikoliču, ki je pred nedavnim umrl.

VIR: Zdenko Kodrič, Večer

  31. januar 1997

  Umrl je režiser BRANKO GOMBAČ

Gomba Branko 1 1Branko Gombač se je rodil 3. marca 1924 v Poljčanah in se še pred vojno izučil za trgovskega pomočnika.
Že leta 1937 je bil sprejet v teatrski ansambel v Celju (kjer se je učil za trgovca).
Med vojno je pobegnil iz nemške vojske in odšel v partizane in se pridružil Šercerjevi brigadi v okviru 14. divizije ter s kulturno skupino nastopal na mitingih. V partizanih je bil hudo ranjen in se je zdravil v partizanskih bolnišnicah nad Slovenj Gradcem.
Po vojni je bil najprej delavec in sindikalni funkcionar, bil pa je tudi med ustanovitelji celjskega poklicnega gledališča, kjer je režiral in igral.
Šele kasneje se je posvetil študiju. Najprej je končal gimnazijo, nato pa je v Ljubljani študiral režijo, ki jo je končal leta 1962. Kasneje je odšel še na strokovno izpopolnjevanje v Veliko Britanijo in na Poljsko.
Med leti 1965−67 je bil režiser v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu (Italija), nato pa je bil do leta 1978 režiser in umetniški vodja v Drami Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Režiral je na mnogih domačih in tujih odrih. Njegova najljubša dramatika sta bila Shakespeare in Brecht, omeniti pa je treba tudi njegovo režijo Kozakavih dram. Bil je tudi ustanovitelj Borštnikovega srečanja, kjer je pri vodenju in oblikovanju nato sodeloval vse do leta 1986.
Branko Gombač je upokojenska leta preživljal v Leviču (občina Slovenska Bistrica) ter še naprej režiral amaterske gledališke postavitve v Slovenski Bistrici.
Napisal je spomine’ Skozi življenje’ in knjigo ‘Ves ta svet je oder’.
Branko Gombač je umrl 31. januarja 1997 v Mariboru. Pokopan je v Celju.

VIR: Spletni biografskli leksikon občine Slovenska Bistrica

  31. januar 1941 prebrali smo v Večerniku

  BELI DIVJI ZAJEC

Beli zajec na snegu

Divjega zajca s snežnobelim kožuščkom je ustrelil g. Jože Javornik na Keblju pri Oplotnici. Takšen zajec je velika redkost v naših loviščih.

VIR: Večernik
FOTO: Spletna stran w0.peakpx.com

 

  31. januar 1919

  Rodil se je gospodarstvenik, direktor Perutnine Ptuj IVAN TOMAŽIČ

Tomai IvanIvan Tomažič se je rodil 31. januarja 1919 na Zgornji Bistrici.
Leta 1940 je končal Trgovsko akademijo v Mariboru in leta 1970 diplomiral na Višji šoli za organizacijo dela v Kranju.
Zaposlen je bil kot komercialist v trgovskem podjetju Krajnc Srečko v Pesnici pri Mariboru. Med letoma 1944−45 je sodeloval v NOB, po vojni pa je deloval v kmetijskem zadružništvu v Poljčanah in Šmarju pri Jelšah. Nato je bil med leti 1952−82 direktor Perutnine Ptuj. Podjetje je pod njegovim vodstvom doseglo največjo farmsko proizvodnjo piščancev v državi. Prvi je uvedel tudi intenzivno rejo in predelavo piščancev v severovzhodni Sloveniji.
Ivan Tomažič je umrl 5. oktobra 1982 na Ptuju.

VIRSpletni biografskli leksikon občine Slovenska Bistrica

  31. januar 1813

  V KAPELI DVORCA PRAGERHOF POROČILA ANA HEBENSTREIT IN KARL FORMACHER

Graščina Pragersko 1

31. januarja leta 1831 sta se v kapeli dvorca Pragerhof poročila Ana Hebenstreit in Karl Formacher iz Slovenske Bistrice. Nevesta je bila hči mestnega pekovskega mojstra Antona Hebenstreita, ki je bil lastnik hiše na Trgu svobode, v kateri je danes poslovalnica turistične agencije Sajko turizem. Karl Formacher pl. Lilienberg, ženin, je bil sin slovenjebistriškega poštnega mojstra, posestnika in župana Antona Formacherja. Slednji je bil poleg poštne postaje na Mariborski cesti in hiše na Trgu Alfonza Šarha v Slovenski Bistrici prav tako lastnik dvorca na Pragerskem, kjer je živel do smrti. Kapela dvorca Pragerhof je bila posvečena sv. Juriju, zavetniku (viteškega) plemstva, na kar še danes opozarja zbledela freska na pročelju, kjer vidimo sv. Jurija na konju v boju z zmajem.

VIR: Simona Kostanjšek Brglez
FOTO: Dvorec Pragersko (Simona Kostanjšek Brglez)

Rubrika Utrinki

11pokrovitelj

  • januar 31, 2023
Nazadnje urejano na 0, 01.02.2023 09:06
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned
6
7
10
24
27
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

UTRINKI ČASA - Na današnji dan

« Marec 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Poišči