( ISSN 2738-5760 )
Garda Slovenske vojske je v imenu predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar položila venec h grobu dr. Pučnika na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici, Foto: Boštjan Podlogar Garda Slovenske vojske je v imenu predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar položila venec h grobu dr. Pučnika na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici, Foto: Boštjan Podlogar

Poklon ob 20-letnici smrti dr. Jožeta Pučnika

Danes, 11. januarja 2023, mineva 20 let od smrti dr. Jožeta Pučnika, ki je bil eden od pomembnejših snovalcev slovenskega osamosvajanja. Na spominski slovesnosti, ki je popoldan potekala na pokopališču na Črešnjevcu, sta občinska delegacija in delegacija Slovenske demokratske stranke položili cvetje na njegov grob.

Ob 20-letnici smrti so se Jožetu Pučniku pred grobom na pokopališču na Črešnjevcu poklonili vsi vidni predstavniki slovenske demokratske stranke, med njimi tudi bistriška poslanka mag. Karmen Furman in nekdanji poslanec Jožef Jerovšek, ter župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar in oba podžupana Modest Motaln in Žarko Furman. Na prireditvi je o pomenu dr. Jožeta Pučnika spregovoril prvak SDS Janez Janša in med drugim poudaril: "Dr. Jože Pučnik ni bil le velik domoljub, demokrat, humanist in državnik, ampak je bil velika slovenska duša. Prepričan sem, da bodo tudi prihodnje generacije njegovo plemenito delo prepoznavale in posnemale." Ob tej priložnosti je predsednica poslanske skupine SDS Jelka Godec zrecitirala pesem Toneta Kuntnerja Vsak more in mora, zapel pa je tudi Mešani pevski zbor KUD Črešnjevec.
 

323780697 2269762996538226 5659656079538732383 n

Foto: Studio Bistrica
 
Že opoldan pa je Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar položila venec h grobu dr. Pučnika na pokopališču na Črešnjevcu. »Dr. Jože Pučnik je bil kot vodja Demosa ena izmed najpomembnejših osebnosti sodobne slovenske politike in njene politične pomladi. Neprijetnim osebnim izkušnjam navkljub je ohranil preudarnost in domoljubje, s katerima je vodil narod in domovino do plebiscita in nadalje v ustanovitev samostojne države. Dr. Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika, ki se zaveda, da je za skupno prihodnost najbolj koristen pogovor s tistim, s katerim se v izhodišču najmanj strinjaš,« ob 20. obletnici njegove smrti poudarja predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.
 
Nanj so se z žalno slovesnostjo spomnili tudi drugod po Sloveniji, tudi na Trgu republike v Ljubljani. Govorci, med njimi predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle in predsednik SDS Janez Janša, so se Pučnika spomnili kot politične osebnosti, ki je zaznamovala pot Slovenije v osamosvojitev in demokratizacijo.
Natalija Sinkovič 
 

 

  • januar 11, 2023
Nazadnje urejano na 0, 11.01.2023 17:33
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči