( ISSN 2738-5760 )
Marjan Pipenbaher - Delova osebnost leta, Foto: Delo Marjan Pipenbaher - Delova osebnost leta, Foto: Delo

Marjan Pipenbaher - Delova osebnost leta

V četrtek, 12. januarja 2023, so na gala prireditvi v ljubljanski Cukrarni razglasili Delovo osebnost leta. To je postal Bistričan Marjan Pipenbaher. Med desetimi nominiranci je bila še ena Bistričanka, in sicer astrofizičarka Maruša Bradač.

Prestižni naslov Delova osebnost leta je tokrat pripadel enemu najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov Bistričanu Marjanu Pipenbaherju, ki je prejel kipec steklarne Rogaška. »Gradnja mostov je kraljevska disciplina gradbeništva. Vse inovativne ideje so graditelji vedno razvili pri gradnji mostov. Slovensko inženirsko znanje ne sledi svetovnemu, ampak postavlja trende, ponuja rešitve za najkompleksnejše probleme,« je uredništvo zapisalo v utemeljitvi nagrade.

»Mostovi so vedno povezovali ljudi. So lepe zgodbe. Postavljeni so vedno tam, kjer so najbolj potrebni. V njih nikdar ni nič zla. Posebno draga sta mi mostova v Pelješcu in Črnem Kalu. Mostovi so strukture, ki dolgo ostajajo v prostoru. Nisem ravnal kot inženir, ampak sem se na začetku vedno prepustil intuiciji, ki pa ji seveda sledijo računi in načrti. Celoten proces po navadi traja sedem do deset let,« je v govoru na slovesnosti med drugim povedal Marjan Pipenbaher, ki ga poznamo kot graditelja in projektanta mostov – od mostov za pešce do orjakov, med njimi tudi največjega slovenskega viadukta Črni Kal in hrvaškega Pelješkega mosta, po katerem so prvi avtomobili zapeljali julija lani. Pipenbaher ne spi na lovorikah, predava in prenaša znanje na mlajše, trenutno pa na gradbišču drugega tira izvajajo dva njegova projekta: 416 metrov dolg viadukt Gabrovica in 630-metrski viadukt Vinjan.

Uredništvo Dela je v začetku decembra izbralo deset nominirancev za Delov prestižni naslov, potem pa glasovanje prepustilo bralcem. Med deseterico nominirancev pa je bila še ena Bistričanka Maruša Bradač, astrofizičarka, ki sodeluje pri največjem vesoljskem teleskopu Webb.
Natalija Sinkovič, vir: Delo
 

 

  • januar 13, 2023
Nazadnje urejano na 0, 13.01.2023 12:33
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poišči