( ISSN 2738-5760 )
Avtor Katja Kodba, STA Avtor Katja Kodba, STA

Komunala na pomembnem mednarodnem dogodku

V četrtek, 20. januarja, je v centru CEF v Ljubljani Ministrstvo za zunanje zadeve organiziralo mednarodni dogodek "Pravni izzivi 21. stoletja: Humanitarne krize, zaščita kritične infrastrukture in okolja" z namenom iskanja rešitev, ki prispevajo h krepitvi spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava v praksi. To je pomembno predvsem v luči vojne v Ukrajini in napadov ruske vojske na civilno infrastrukturo v državi. Na dogodku je sodelovala tudi Komunala Slovenska Bistrica.

Na dogodku so zbrane nagovorili ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan, Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in nekdanji predsednik Slovenije in predsedujoči Globalnemu visokemu panelu za vodo in mir dr. Danilo Türk, ki je v vsebinskem panelu "Pomen zaščite kritične infrastrukture za civiliste med oboroženimi spopadi in v povezavi z ukrepi za izgradnjo miru" osvetlil uničujoče posledice oboroženih konfliktov na oskrbo z vodo in izpostavil pomen zaščite vodnih virov. Na dogodku pa so predstavili tudi predstavitveni video Varovanje kritične infrastrukture, ki ga je pripravila Komunala Slovenska Bistrica. "Predstavitveni video prikazuje možnost sodelovanja uporabnikov pri varovanju kritične infrastrukture. V tem videu smo povzeli pomembnost varovanja vodnih virov in proces priprave pitne vode. Prav tako v njem ozaveščamo o pomenu varovanja okolja, ki neposredno vpliva na pomen sveže in čiste pitne vode in skrbi zanjo, ki so namenjeni za oskrbo območja v upravljanju Komunale Slovensk Bistrica," sporočajo iz Komunale Slovenska Bistrica. Za zdaj je film le v angleškem jeziku, v kratkem pa ga bodo predstavili tudi v slovenščini:

Dogodka, ki je potekal v hibridni obliki, se je udeležilo več kot sto udeležencev, med njimi tudi stalni predstavniki pri Združenih narodih v New Yorku iz Južne Afrike, Kostarike, Svete Lucije, Sierre Leone, Nigerije, Dominikanske republike, Kenije in Palestine ter številni predstavniki mednarodnih organizacij, nacionalnih odborov za mednarodno humanitarno pravo, akademske sfere, nevladnih organizacij, diplomatov in strokovnjakov za mednarodno pravo. 

Natalija Sinkovič

 

  • januar 20, 2023
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči