( ISSN 2738-5760 )
Otrok pri zdravniku; Foto: Pixabay Otrok pri zdravniku; Foto: Pixabay

26. januar − mednarodni dan ozaveščanja o Kawasakijevi bolezni

 26. januar je mednarodni dan ozaveščanja o Kawasakijevi bolezni. Članek je ob srečanju s to boleznijo pri svojem otroku napisala dr. Simona Kostanjšek Brglez. Da bi obvarovali otrokovo srce, je zelo pomembno pravočasno prepoznati bolezenske znake.

Kawasakijeva bolezen je ena najpogostejših oblik vaskulitisa pri otrocih. Vnetje najpogosteje prizadene koronarne žile. Kawasakijeva bolezen lahko privede do trajnih poškodb srca in ožilja. Vzrok bolezni ni pojasnjen. Navadno nastopi tik po okužbi z virusi ali bakterijami. V veliko primerih je sprožitelj bakterija streptokok, naveden pa je tudi med nezaželenimi učinki cepiv OMR in HBV. Kawasakijeva bolezen najpogosteje prizadene otroke mlajše od 5 let, večkrat dečke kot deklice.

 

GLAVNI BOLEZENSKI ZNAKI

1. Povišana telesna temperatura (navadno pet dni ali več, v zelo redkih primerih pa bolezen poteka celo brez povišane TT),

2. povečane bezgavke (največkrat vratne),

3. malinast jezik ali spremembe v ustni votlini (rdečina žrela in ustne sluznice),

4. pordela in/ali otekla stopala, dlani oziroma prsti,

5. izpuščaji kjerkoli po telesu,

6. pordele oči (brez izcedka)

PROSTOR ZA VA OGLAS 1170 200 pik 1

 

 

 

 

 

OSTALI BOLEZENSKI ZNAKI

1. Prekomerno potenje (okrog vratu, glava), potne dlani in stopala,

2. razdražljivost,

3. zmanjšan apetiti,

4. tekoče blato,

5. pordelo območje in/ali izpuščaj v predelu genitalij (pri dečkih tudi otekla moda),

6. suhe, razpokane ustnice.

 

STARŠI POGOSTO POROČAJO TUDI O:

1. Bolečinah v prsnem košu,

2. bolečinah v trebuhu,

3. hladnih stopalih in rokah,

4. bledoličnosti,

5. povečani količini spanja,

6. oteklih sklepih (gležnji, komolci, kolena, zapestja),

7. zmanjšani količini gibanja (otroci tožijo o bolečinah v nogah),

8. bolečinah v grlu,

9. močenju postelje.

Primeri različnih izpuščajev pri otrocih, diagnosticiranih s KB

PROSTOR ZA VA OGLAS 1170 200 pik 2

 

 

 

 

 

Štirinajst dni po nastopu bolezni navadno nastopi luščenje kože, ki se začne s kožo ob nohtih na rokah, nato pa zajame cele dlani in stopala. Po mesecu dni ali več se lahko na nohtih pojavijo značilne prečne črte -Beaujeve linije.

PROSTOR ZA VA OGLAS 1170 200 pik 3

 

 

 

 

 

POMEMBNO: Ni nujno, da so vsi simptomi izraženi hkrati. Diagnoza je klinična in se postavi na osnovi klinične slike. Navadno pa imajo otroci v akutni fazi bolezni povišano sedimentacijo eritrocitov, visoko vrednost CRP, povišano število levkocitov, znižano število rdečih krvničk, povišane jetrne encime, povišano vrednost feritina, povišano število levkocitov v urinu (urinokultura je pri tem negativna). V drugem in tretjem tednu bolezni naraste število trombocitov. Nekateri otroci nimajo izraženih vseh simptomov; pri teh je govora o Kawasakijevi bolezni z nepopolno sliko. Če ima otrok poleg povišane TT prisotne še vsaj 3 glavne znake, opozorite zdravnika na možnost KB. Pri pozitivnem brisu žrela na streptokok je Kawasakijeva bolezen pogosto zamenjana s škrlatinko. Bolezen ni prenosljiva. Pravočasna diagnoza in zdravljenje sta ključnega pomena za preprečevanje potencialnih kardiovaskularnih zapletov.

Letak je izdelek starša, čigar otrok je zbolel za Kawasakijevo boleznijo. Izdelan je z namenom osveščanja o tej redki bolezni (v ZDA zanjo zboli 9: 100.000 otrok) in je lahko v pomoč pri pravočasnem prepoznavanju bolezenskih znakov. Vsebina ni nadomestilo za zdravniško mnenje. Vse fotografije so uporabljene z dovoljenjem staršev otrok, zbolelih za Kawasakijevo boleznijo

  • januar 26, 2023
Nazadnje urejano na 0, 26.01.2023 05:57
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči