( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Knjižnica Josipa Vošnjaka Knjižnica Josipa Vošnjaka

Ali sploh še kje mešajo dober martini?

Z velikim veseljem smo v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica na literarnem večeru gostili priljubljenega komika, podcasterja, voditelja, pisatelja in glasbenika Jureta Godlerja. Pogovor je vodil Gregor Zalokar.

Jure Godler se nam je prikupil s številnimi vlogami tako na televiziji, radiu kot tudi na odrih. V zadnjih nekaj letih pa se je na domačem knjižnem zemljevidu uveljavil še kot odličen pisatelj. Leta 2019 je izdal svoj dramski prvenec Predsednikova norost, tragikomedijo v dveh dejanjih, ki govori o tem, kaj bi se zgodilo, če bi predsednik države postal tako nesposoben, da bi to vplivalo na njegovo vodenje države. Zatem sta v vohunskih avanturah izšli satirični kriminalki Casino Banale in Vohun, ki me je okužil, kjer glavna junaka rešita Slovenijo in nato še Evropo. Štorasta tajna agenta sta v zadnjem, tretjem delu Doktor Nobody na najtežji preizkušnji doslej – rešiti svet in hkrati preživeti.
Vsebine njegovih knjig temeljijo na lastnih, avtorjevih zgodbah, v katerih so odličen slovenski humor, dogodivščine glavnega junaka z rahlo amnezijo, napeto akcijo z aktualnimi domačimi in družbenimi temami. Jure Godler nam je hudomušno zaupal, da v kolikor prepoznamo katerikoli lik, je to zgolj in samo naključje. Rad ima, da se zgodba bralca dotakne, da vsebina ni žanrsko usmerjena samo v eno smer in da ga pri opisu prostora, kjer se zgodba odvija, v mislih preseli prav tja v ta kraj. Zato vedno piše o krajih, kjer je že bil in jih dobro pozna, ter tako na neki način vključi tudi potopis. Pri procesu ustvarjalnega pisanja vedno najprej zapiše osnovno zgodbo z vsebinsko zamislijo, ki je napisana na nekaj straneh in se kasneje razvija, odpira bolj na široko z dialogi, akcijo. Že takoj v začetku nastajanja ve, kam nas zgodba pelje.
Zase pravi, da je človek ritualov, da ga zanimajo stvari iz preteklosti, ki so bile včasih tako zelo popularne in družbeno pomembne. Na primer, kje mešajo najboljši martini? Tisti pravi, močno ohlajen z ginom in olivo.
Zaupal nam je, da že izdani trilogiji sledi vsaj še en del, če ne še kakšen več. Če bodo le glavni junaki preživeli. (Tanja Jakolič)

  • januar 27, 2023
Nazadnje urejano na 0, 27.01.2023 18:03
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned
6
7
10
24
27
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči