( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Knjižnica Josipa Vošnjaka Knjižnica Josipa Vošnjaka

Tekst navdahne in črke zaplešejo

Predstavitev kaligrafskih pisav
Vsako leto v januarju obeležujemo teden pisanja r roko, katerega namen je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Ob tednu pisanja z roko smo v osrednji knjižnici pripravili predstavitev kaligrafskih pisav, ki so najpogosteje v uporabi. Pisave je na zanimiv in nazoren način predstavila Natalija Resnik, ki se s kaligrafijo ali lepopisjem ukvarja že 22-to leto. Svoje znanje na tečajih rada predaja drugim in poudarja, kako pomembno je, da pisanje z roko ne gre v pozabo, posebej pri mlajši generaciji, kjer igra pomembno vlogo pri razvoju možganskih funkcij.
Poslušalci so dobili nazoren vpogled v kaligrafijo, saj so izvedeli vse, kar je za pisanje potrebno. Predavateljica je predstavila razvoj pisav, različna kaligrafska pisala in uporabo le-teh, najpogosteje uporabljene pisave, ki se pri kaligrafiji uporabljajo ter raznoliko uporabnost, saj lahko z njimi lepo izpišemo priznanja, pohvale, listine, voščila, lepe misli in še kaj. Predstavitev je popestrila z branjem navdihujočih verzov, saj meni, na nas tekst pogosto navdahne in črke zaplešejo.
Ob koncu je še izpostavila, da je kaligrafija lahko tudi meditacija, saj je treba pri pisanju svoje misli osredotočiti le na pisavo in umirjeno ter počasi voditi pero po papirju. (Janja Pepelnak)

  • januar 27, 2023
Nazadnje urejano na 0, 27.01.2023 18:13
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned
6
7
10
24
27
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči