( ISSN 2738-5760 )
Foto: NIJZ Foto: NIJZ

31. januar - Svetovni dan brez cigarete

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob svetovnem dnevu brez cigarete sporoča Dan brez kajenja naj postane življenje brez kajenja. 

V Sloveniji je po podatkih iz leta 2021 tobak kadil manj kot vsak peti odrasli prebivalec (18,4 %). Odstotek kadilcev je višji med moškimi kot ženskami. Večina uporabnikov tobačnih ali nikotinskih izdelkov si želi prenehati z njihovo rabo, toda za mnoge je zaradi zasvojenosti z nikotinom opustitev težka, še posebej, če to poskušajo sami, brez pomoči. Zasvojeni z nikotinom lahko v Sloveniji najdejo več oblik pomoči. Več na https://bit.ly/3HSUGed

K opustitvi kajenja vam lahko pomagajo v Centru za krepitev zdravja

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ko kadilce spodbudimo k opustitvi kajenja. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem življenjskem obdobju. Kajenje tobaka škoduje tako rekoč vsem organom v telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Predvsem pa je eden od glavnih dejavnikov bolezni dihal, ki vključujejo kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) in pljučnega raka. Bi želeli opustiti kajenje in vam to samim nikakor ne uspe? Opustitev kajenja ni lahka naloga. Pogosto zahteva trdo delo in veliko naporov, vendar ni pa nemogoče ali neuresničljivo – kajenje lahko opustite. S strokovno pomočjo je to lahko precej lažje. V našem Centru za krepitev zdravja vam je na voljo brezplačna skupinska delavnica Svetovanje za opuščanje kajenja, na kateri boste dobili ključne informacije, strokovno podporo in pomoč pri opuščanju kajenja. Delavnica se bo začela v četrtek, 9. 2. ob 17:00, v sejni sobi v 2. nadstropju ZD Slovenska Bistrica. Obsegala bo 6 srečanj. V kolikor vam termin ali skupinska oblika ne ustrezata, so vam na voljo individualna srečanja.
Informacije in prijave na:
? 041 682 288
?Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


  • januar 31, 2023
Nazadnje urejano na 0, 31.01.2023 12:57
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči