( ISSN 2738-5760 )
Foto: Amadeja Mlakar Foto: Amadeja Mlakar

Na Boču so koledniki odganjali slabo in prinašali dobre želje

V soboto, 11. februarja 2023, so obiskovalce in zaposlene na planinskem domu na Boču razveselile "maske", Košutini koledniki, ki so ob zvokih frajtonarice pripravile kratek zabavni program, nasmejale gledalce, gospodarju pa podelile koledniški blagoslov z lepimi željami.

Košutini koledniki, ki že 33 let koledujejo od hiše do hiše, od dobrih ljudi do dobrih ljudi, prinašajo veselje, srečo in zdravje k hiši, odganjajo pa vse slabo in grde stvari. Plešejo za debelo repo, visoki lan, predvsem pa za zdravje in medsebojno ljubezen.

Veselo druščino sestavljajo maske štirinožne košute Cize, tri druge košute, ovna, bika, srnjakov ter oficirja, ki poveljuje celotni kompaniji.

Maškare so obiskovalcem in gospodarju planinskega doma na Boču, Oliverju Čobcu, poklonile lepe želje z obljubo, da drugo leto spet pridejo, gospodar pa jih je pogostil z dobrotami iz vinske kleti in shrambe.

Boštjan Jug, maska oficirja in vodja Košutinih kolednikov: »Košutini koledniki vam sporočamo, da se imejte radi, delajte samo dobro, slabo pustite pri miru. Tudi televizijo in slab časopis pustite pri miru, pridite v naravo, pridite k nam, za vas smo tu in to bomo delali tudi v prihodnje, ko bomo od hiše do hiše širili naše sporočilo

Košutini koledniki imajo tudi svoj koledniški koledar, ki obsega skoraj dva koledarska leta, saj označuje čas med svečnico in pepelnico naslednje koledarsko leto in vsakemu, ki ga srečajo, poklonijo koledar, prav tako pa ga nosijo tudi od hiše do hiše.

Amadeja Mlakar

  • februar 13, 2023
Nazadnje urejano na 0, 07.03.2023 10:05
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči