( ISSN 2738-5760 )

Pokukali smo v notranjost plezalnega centra

Gradnja plezalnega centra poteka po zastavljeni časovnici in bo predvidoma končana v roku, torek maja letos. Gradbena dela so v zaključni fazi, izvaja se montaža inštalacij in nosilnih konstrukcij za plezalne površine. Plezalni center ne bo namenjen le rekreativnim in profesionalnim športnim plezalcem, ampak tudi za urjenje pripadnikom civilne zaščite, gasilcem, policistom in drugim. V alpinističnem klubu Impol pa že pripravljajo vse potrebno, da bo center deloval po zgledu plezalnih centrov v zahodni Evropi.

Plezalni center, ki bo namenjen tako rekreativnemu kot vrhunskemu športnemu plezanju, že dobiva svojo pravo podobo tudi v notranjosti. Vrednost projekta je dobrih 4,85 milijona evrov, vlada pa je z njegovo uvrstitvijo v načrt razvojnih programov do leta 2025 zagotovila 2,4 milijona evrov iz proračunskih virov. Projektiralo ga je podjetje IBIS iz Slovenske Bistrice, gradi pa ga koprsko podjetje MAKRO 5 GRADNJE. Sodoben plezalni center je grajen v skladu s priporočili Mednarodne zveze za športno plezanje in bo ustrezal standardom za izvedbo tekmovanj v uradnih tekmovalnih sistemih na najvišjem nivoju in bo zadovoljil potrebe tako rekreativnih kot tudi športnih in profesionalnih plezalcev. Plezalne stene bodo nameščene tudi na zunanje dele objekta, okrog celotnega jugovzhodnega kraka objekta.

Plezalni center ne bo namenjen le športnemu plezanju

Župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar poroča, da naj bi bila po njegovih informacijah gradnja končana do konca prve polovice letošnjega leta, odprtje pa naj bi sledilo po poletnih počitnicah. "Plezalni center ne bo namenjen le športnim in profesionalnim plezalcem, ampak tudi programom usposabljanja predstavnikov civilne zaščite, gasilcem, reševalni službi, policiji in drugim. Center bo omogočal tekmovanja ne le državnega, ampak tudi mednarodnega razreda, tako da je v tem smislu tudi turistično in gospodarsko zanimiv. V tem delu regije oziroma Slovenije bo edini tovrstni center. Zanj se že zanimajo tudi v drugih državah, recimo v Avstriji. Zanimanje je zelo veliko,"  je povedal Žagar in dodal: "Omogoča celotni spekter plezanja. Stene so narejene za različne vrste in stopnje šolanja, usposabljanja, najvišja stena pa je visoka 17 metrov." Z investicijo bo Občina Slovenska Bistrica zagotovila prostorske pogoje za razvoj športnega plezanja in pomembno okrepila tovrstno infrastrukturo v vzhodni slovenski kohezijski regiji, hkrati pa bo Slovensko Bistrico postavila ne le na slovenski, ampak tudi na svetovni zemljevid sodobnih plezalnih objektov. 

Bistriški alpinisti se novega objekta neizmerno veselijo in že pripravljajo vse potrebno za njegovo nemoteno delovanje

Objekt bo upravljal Javni zavod za šport Slovenska Bistrica, pri tem bo sodeloval tudi Alpinistični klub Impol. "Neizmerno se že veselimo nove pridobitve za plezanje. V zadnjem času smo v klubu veliko časa namenili vsem potrebnim predpripravam na odprtje. Plezalni center bo deloval po zgledu večine sodobnih plezalnih centrov v zahodni Evropi in tudi pri nas. Ti centri so namenjeni tako rekreativcem kot profesionalnim plezalcem, neplezalcem in tudi družinam. Tako kot se celotna družina npr. odpravi smučat ali plavat, lahko pride družina tudi v plezalni center. Seveda pa se bodo morali vsi obiskovalci najprej seznaniti, kako se primerno varovati, za to bomo organizirali potrebne tečaje, po katerih bodo ljudje lahko hitro sami poskrbeli za varno plezanje. Vsak namreč sam odgovarja za svojo varnost, tako kot npr. na kopališču," pojasnjuje alpinistični inštruktor in trener športnega plezanja ter od leta 2006 predsednik Alpinističnega kluba Impol Tomislav Aurednik

Vstopnice bodo ponujali raznovrstne, od dnevnih, tedenskih, polletnih, letnih ... Poleg komercialnega vstopa v plezalni center se bo v njem odvijala tudi vadba alpinističnega kluba. "Glede na infrastrukturne sposobnosti objekta se pričakuje tudi sodelovanje z reprezentanco. Namenjen bo tudi plezalcem, ki bodo v Slovensko Bistrico prišli od drugod, pričakujemo tudi obiske klubov iz tujine. To pomeni tudi izziv za dvig turistične ponudbe v naši občini," še dodaja Aurednik. Seveda bodo v plezalnem centru organizirali tudi tekmovanja, tako državna kot mednarodna, a jih bodo najavili šele takrat, ko bo objekt predan namenu.

Kdo bo prvi preizkusil steno? "Upam, da jo bo prvi preizkusil župan," še hudomušno dodaja Aurednik.

Natalija Sinkovič

  • februar 16, 2023
Nazadnje urejano na 0, 17.02.2023 16:55
Oceni ta prispevek
(3 glasov)

Poišči