( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Predstavitev monografije dr. Simone Kostanjšek Brglez preobrazbe mesta

8. marca je bila v Knjižnici Josipa Vošnjaka že druga predstavitev monografije dr. Simone Kostanjšek Brglez PREOBRAZBE MESTA, ki jo je pred nedavnim izdalo Zgodovinsko društvo dr. Jožeta Koropca Slovenska Bistrica. Čitalnica knjižnice je bila nabito polna, kar je dokaz, da Bistričane še kako zanima naše mesto in njegova zgodovina.

Na naslovnici obsežne monografije na 432 straneh je simbolično izpostavljena stara razglednica, ki predstavlja metulja, na čigar krilih je pravzaprav zajeta vsebina knjige. Ta je bogato opremljena s fotografijami in je zagotovo neprecenljiv in nenadkriljiv dokument o Slovenski Bistrici, njeni zgodovinski, arhitekturni, umetnostni dediščini in ljudeh, predstavili pa sta nam jo Jana Jeglič in avtorica, dr. Simona Kostajnšek Brglez.
Monografija je plod obsežnega raziskovalnega dela, nastajala je dobro desetletje, in je razdeljena na več sklopov. 'Skozi mesto, ki so ga vzljubili mnogi', eno najstarejših na Spodnjem Štajerskem, nas avtorica vodi s podobami Slovenske Bistrice v preteklosti, predstavljenih na grafikah in risbah, starih razglednicah, odličnih fotografijah in primerjalnih posnetkih. Na nekaterih fotografijah lahko občudujemo žal že uničena srednjeveška dela, mnogi dokumenti pa so ostali ohranjeni zahvaljujoč bogati zapuščini slovenjebistriške založnice Rose Pitschl, ki je med drugim sodelovala z Julijem Tittlom in Francem Erbenom. Spoznamo, kako pomembno vlogo so pri oblikovanju mesta odigrali izjemni arhitekti, od Fritza Friedrigerja do Maksa Czeikeja in še bi lahko naštevali.
Najbolje, da knjigo vzamete v roke in se sami prepričate, da bomo Slovensko Bistrico poslej zagotovo gledali z drugačnimi očmi.

Saša Šega Crnič

  • marec 10, 2023
Nazadnje urejano na 0, 11.03.2023 08:04
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned
6
7
10
24
27
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči