( ISSN 2738-5760 )

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku

V soboto, 11. marca 2023, je v Viteški dvorani slovenjebistriškega gradu potekala slavnostna akademija ob občinskem prazniku, na kateri je župan izročil občinska priznanja, listino občine Slovenska Bistrica ter naziv častni občan občine Slovenska Bistrica. Občinski praznik praznujemo danes, 12. marca 2023.

Mejnik, ki ga pri obeležitvi občinskega praznika spoštujemo, je 12. marec 1311, dan ko je nastala listina, v kateri je omenjena “universitas civium” – skupnost meščanov, kar je pomenilo, da je Slovenska Bistrica takrat že imela temeljne meščanske pravice.

Zbrane je nagovoril župan občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar: »Praznik občine Slovenska Bistrica obeležujemo na dan, ki sega v leto 1211, ko je Slovenska Bistrica s pisnim dokumentom izražala mestne pravice. Ta datum govori o rojstvu mesta, njegovi živosti in utripu. Ob vseh izzivih, s katerimi se pri svojem delu srečujemo, zmoremo pot razvoja peljati v pravi smeri. Rad bi poudaril, da so gibalo razvoja in življenja v naših krajih naše občanke in občani, ki zanj skrbijo s svojim delom, znanjem, inovativnostjo pa tudi s sodelovanjem, solidarnostjo, prostovoljstvom. Verjamem pa, da posebno priznanje in hvaležnost čutimo do tistih, ki so se ob svojih vsakodnevnih življenjskih izzivih in obveznostih pripravljeni zavzemati tudi za druge, torej za skupnost, za skupno dobro. Spoštovani dobitniki priznanj, vsak na svojem področju ste se izkazali in obogatili naše skupno življenje. Zahvaljujem se vam za opravljena dela za naše skupno dobro in dobro naše občine. Bodimo ponosni na preteklost in verjemimo v prihodnost. Iskreno vam čestitam ob občinskem prazniku

Na slavnostni akademiji je župan dr. Žagar podelil občinska priznanja, listino in naziv častnega občana občine Slovenska Bistrica: Naziv ČASTNI OBČAN OBČINE SLOVENSKA BISTRICA se podeli MARJANU PIPENBAHERJU iz Slovenske Bistrice za vrhunske dosežke na področju projektiranja mostov ter izjemne dosežke v znanstveno- raziskovalni dejavnosti. LISTINA OBČINE SLOVENSKA BISTRICA se podeli STANISLAVU MLAKARJU iz Vrhol pri Slovenski Bistrici za večletno, aktivno in zelo uspešno delo v organih Občine Slovenska Bistrica, predvsem na področju izvajanja razvojnih projektov lokalne skupnosti, varnosti ter zaščite in reševanja. PRIZNANJA OBČINE SLOVENSKA BISTRICA se podelijo: VITU DRAGIČU iz Slovenske Bistrice za vrhunske dosežke na področju športa, AKTIVU KMEČKIH ŽENA ČREŠNJEVEC za požrtvovalno delo članic pri ohranjanju kulturne dediščine in podob naših krajev ter 30 let delovanja ter PLANINSKEMU DRUŠTVU SLOVENSKA BISTRICA za 100. obletnico delovanja in prenašanja planinskega izročila in vrednot na bodoče rodove.

Utemeljitve:

 

Ganjen ob pridobitvi naziva častni občan je Marjan Pipenbaher nagovoril zbrane: »V Bistrici živim že od rojstva in rad živim tu. Velika čast je prejeti naziv častni občan Slovenske Bistrice. Hvala vsem, ki ste me predlagali in ki ste spoznali moje delo tako kot projektanta ter kot univerzitetnega predavatelja. Zame to pomeni še dodatno zavezo, da kreativni duh, inventivnost in zagnanost prenašam na svoje mlajše kolege inženirje in inženirke. Slovenija je majhna dežela, ki potrebuje vrhunsko znanje, inventivnost in predvsem pogum za preboj na vseh področjih. Mostovi me spremljajo vse življenje, vedno so bili postavljeni tam, kjer so bili najbolj potrebni, vedno s pozitivnim namenom, da olajšajo življenje in skrajšujejo poti. Mostovi so se gradili tudi širše, s kulturnim poslanstvom – veliki pomembni objekti, ki so in bodo vedno tudi odraz vrhunskega strokovnega znanja in tehnološkega razvoja posamezne družbe, hkrati pa so to najlepša monumentalna sporočila o gospodarski moči, tehnični in humanistični posvečenosti investitorja ter projektantovega občutka za estetiko. Vedno pa sem se zavedal, da se je potrebno nenehno izobraževati, raziskovati in izpopolnjevati. Ni vrhunskih rezultatov brez bojevanja in predanosti stroki. Država in fakultete morajo bistveno bolj skrbeti za znanja iz prakse. Mladim, ki postajajo ob lagodnem in vse bolj ugodnem življenju vse bolj pragmatični in nezainteresirani, je potrebno pokazati, da se velja truditi. Slovenija to nujno potrebuje – ne tisoče in tisoče diplomantov s formalno izobrazbo, ampak delovne in motivirane mlade strokovnjake z jasnimi cilji. Nekompetentnost, nestrokovnost, izmikanje odgovornosti, ki je v mladih odsev naše družbe, se je prenesel s področja političnega odločanja tudi vse bolj na strokovna področja. Rad bi tudi povedal, da z vso to množico velikih in zahtevnih mostov in ostalih objektov nisem pustil samo z začetno idejo, razmislekom in izvedbo samo tega, daš svoj pečat, del svoje življenjske energije ter dušo projektu. Je pa gradnja in projektiranje mostov vedno timsko delo, pri katerem vsak sodelujoči postavi kamenček v mozaik tega objekta. Rad bi se zahvalil vsem kolegom iz obeh podjetij, s katerimi sem sodeloval, posebej pa bi se rad zahvalil Tanji, moji življenjski sopotnici za razumevanje, podporo in spodbudo, saj živeti s kreativci ni enostavno. Hvala vsem

Ob slavnostnem dogodku je Marjan Pipenbaher za svoje izvrstno delo in številne življenjske dosežke prejel sliko »Tihožitje na morskem obrežju« avtorja Franceta Slane, gre za tehniko olje na platno, slika pa je v velikosti 65 x 100 cm.

V kulturnem programu je nastopil Mešani pevski zbor KUD Štefan Romih Črešnjevec v sodelovanju z godalnim kvartetom Allegria. MePZ Črešnjevec je ob spremljavi godalnega kvarteta Allegria izvedel Venček slovenskih ljudskih, ki je bil napisan na pobudo dirigentke zbora Franje Kmetec ob 100-letnici KUD-a Štefan Romih Črešnjevec, ki jo je društvo praznovalo leta 2020.

 

Amadeja Mlakar

  • marec 12, 2023
Nazadnje urejano na 0, 12.03.2023 12:40
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Poišči