( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Letošnja bralna značka za starejše – Pohorje pripoveduje

V ponedeljek, 13. marca 2023, je Knjižnica Josipa Vošnjaka ob otvoritvi jubilejne, 10. sezone Vošnjakove bralne značke za odrasle z naslovom Pohorje pripoveduje v dvorani DPD Svoboda v Slovenski Bistrici gostila Martina Goloba in avtorja knjige Na spletni prižnici Lojzeta Grčmana. Pogovor je vodila Mojca Plaznik Plavec.

Letošnja sezona bralne značke za odrasle je posvečena 160. obletnici ustanovitve Bralnega društva pod Pohorjem in Slovenske bukvarne, ki sta ju ustanovila Lovro Stepišnik in dr. Josip Vošnjak. V okviru tako pomembne obletnice bo Knjižnica Josipa Vošnjaka letos pripravila kar nekaj pomembnih dogodkov, med njimi tudi Stepišnikov simpozij.

Zaradi velikega zanimanja za pogovor z gostoma smo vas povabili v dvorano DPD Svoboda, kjer so se sedeži kar hitro polnili. Na začetku je vse zbrane pozdravila direktorica Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica Patricija Breznikar. V nagovoru je zbrane povabila k sodelovanju pri Vošnjakovi bralni znački za odrasle z naslovom Pohorje pripoveduje. Bralna značka letos nosi tak naslov zaradi prav posebnega razloga. V letošnjem letu namreč mineva 160 let od ustanovitve Slovenske bukvarnice in Bralnega društva pod Pohorjem.

Martin Golob je katoliški duhovnik mlajše generacije, ki tudi prek spleta preprosto in prisrčno nagovarja številne sledilce ter prinaša oznanilo v živahen medijski svet. Avtor knjige Lojze Grčman pravi, da se je ideja o knjigi razvila čisto naravno, saj je Martin najbolj znan vloger med duhovniki in obenem najbolj znan duhovnik med vlogerji. Vsebina knjige je razdeljena na več sklopov, ki govorijo o župnikovem odraščanju, o stikih z njegovimi sledilci v času epidemije, o pristni navzočnosti na spletu ter o bistvenih vsebinah krščanske vere. Martin Golob pravi, da ne mara slišati besede popularen, ker želi predvsem ostati župnik. Zaupal nam je, da se je pravzaprav bal izida knjige in bi najraje vse preklical. Na sama vprašanja Lojzeta Grčmana je že znal odgovarjati, tik pred izidom knjige pa je imel pomisleke, saj se je zavedal, da bo s tem postal izpostavljen. Všeč mu je, da je lahko govoril o svoji lepi izkušnji iz svoje družine, kjer je rasel skupaj s svojimi mlajšimi brati in staršema. Pravi, da se je od njiju naučil največ, da je dobil vso modrost, delovne navade, vzgojo, ki so najlepša dediščina za življenje, ki ga živi.

Prireditev je z glasbenim vložkom popestril Jan Golob, učenec prof. Jožija Pongračiča Glasbene šole Slovenska Bistrica.

Gospod Martin Golob je igriv, duhovit in nabrit sogovornik, hkrati pa vselej izreka tudi dragocena, vzpodbudna in globoka sporočila. Njegov zaščitni znak je nasmeh in ljudje imamo radi nasmejane ljudi.

Tanja Jakolič

  • marec 15, 2023
Nazadnje urejano na 0, 17.03.2023 17:26
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

pon tor sre čet pet sob ned
6
7
10
24
27
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči