( ISSN 2738-5760 )
Od leve proti desni - Urša Fišer, Maksimiljan Tramšek, Modest Motaln in Branko Žnidar, Foto: Natalija Sinkovič Od leve proti desni - Urša Fišer, Maksimiljan Tramšek, Modest Motaln in Branko Žnidar, Foto: Natalija Sinkovič

Podrobnosti o čistilni akciji, ki bo prihodnjo soboto

Ob prehodu iz zime v pomlad se po številnih občinah organizirajo čistilne akcije, tudi v Slovenski Bistrici jo bo, kot že leta doslej organizirala Komunala Slovenska Bistrica. Na novinarski konferenci so v četrtek, 16. marca, predstavili, kako bo potekala.

Lanskoletna akcija čiščenja okolja je bila zelo uspešna. Udeležilo se je je 52 skupin, okoli 1700 odraslih in 1800 otrok. Razdelili so več kot 7000 rokavic in vrečk, s katerimi so se odpadki podpirali. Nabrano pa je bilo dobrih 11.000 kg smeti.

»V družbi Komunala Slovenska Bistrica se kot izvajalec obveznih gospodarskih javnih služb in varovanja okolja zelo dobro zavedamo pomena čistilne akcije, zato jo organiziramo že vrsto let. Kot ambasadorji okolja smo si zadali slogan »Preden trava ozeleni skupaj očistimo svoj kraj mi«.  Za čistočo naših krajev se bomo potrudili skupaj z občani in s tem poudarili pomen čistoče bivanja in izpostavili smetenje oziroma smeti, ki jih je v našem okolju nastaja vsak dan več. Zato vabim vse občane, šole, vrtce, javne zavode in krajevne skupnosti, da skupaj pristopimo k tej čistilni akciji in s skupnimi močmi poberemo vse to, kar se je v smetenju čez zimo nabralo. Upam, da bo letošnja akcija še uspešnejša od lanske, ki je bila zelo uspešna,« je poudaril direktor Komunale Slovenska Bistrica Maksimiljan Tramšek.

»Šole in vrtci bodo imeli delovno akcijo že v petek, 24. marca, v soboto, 25. marca pa bodo čistilne akcije v občinah Slovenska Bistrica, Makole in Oplotnica, v občini Rače-Fram bodo akcijo izvedli v soboto, 1. 4., v Poljčanah pa 15. 4.,« je še povedala vodja enote za ravnanje z odpadki Urša Fišer.

»Čistilno akcijo, ki jo napovedujemo za 25. marec med 8. in 12. uro bo organizirala Komunala Slovenska Bistrica v sodelovanju z občinami in javnimi zavodi. Letošnja novost akcije je, da se bo vanjo ponovno vključila tudi slovenska vojska, torej vojašnica Vincenca Repnika. 40 pripadnikov in pripadnic slovenske vojske bo na terenu s 3 specialnimi vozili, odpadke pa bodo tradicionalno pobirali proti Veleniku, torej proti njihovemu strelišču, na drugi vpadnici v mesto proti Cigonci in v bližini Centra veteranov vojne za Slovenijo, v okolici Brinja,« je povedal Modest Motaln, vodja urejanja javnih površin pri bistriški Komunali.

»Poudariti moram, da ta akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov ali pa odpadkov, ki jih imajo občani v svojih kleteh. Akcija zgolj namenjena temu, da na teh javnih površinah ob cesti cestah pohodnih poteh okoli nekih javnih zgradb. Nekako to smetenje, ki se je nabralo očistimo. velik poudarek. Akcija je pa tudi to, da nekako predvsem v vzgojno izobraževalnem namenu se vsi ti naši najmlajši tako šole, vrtci, dijaki zavedajo smetenja, ki ga je v našem okolju čedalje več,« je še dodal direktor Tramšek.

»Tudi občina Slovenska Bistrica se tako kot vsako leto tudi letos pridružuje akciji in jo podpira. V ta namen bomo prispevali 5.000 €. Bi bilo pa najboljše, če akcija sploh ne bi bila potrebna, torej da bi bili ljudje dovolj ozaveščeni, da sploh ne bi smetili v okolju. A zavest še ni tako daleč in treba je poskrbeti, da se smeti odstranijo,« je poudaril direktor občinske uprave Branko Žnidar.

Natalija Sinkovič

*****************************************

Komunala Slovenska Bistrica bo poskrbela za rokavice in vrečke, ki jih boste lahko po predhodni najavi prevzeli na CERO Pragersko od 20. do 24. 3. 2023. Prav tako bodo poskrbeli za odvoz odpadkov s prijavljenih mest.

POMEMBNO: Akcija ni namenjena čiščenju zasebnih zemljišč, ampak čiščenju javnih površin, cest in jarkov. Prosimo vas za pomoč pri obveščanju krajanov, da v sklopu čistilne akcije na zbirno mesto res pripeljejo samo odpadke, zbrane v čistilni akciji.

Sodelovanje pri akciji sporočite na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ob prijavi sporočite: lokacijo čiščenja, zbirno mesto za prevzem odpadkov in predvideno število udeležencev. 

VARNOSTNO OPOZORILO: Če pri čiščenju okolja naletite na uporabljene igle, jih nikar ne pobirajte. Enako velja tudi za azbestne plošče in druge nevarne odpadke. V primeru najdbe nevarnih odpadkov, nas obvestite o lokaciji, mi pa bomo nevarne odpadke varno odstranili.

S skupnimi močmi, v čistejšo prihodnost!

 

 

 
  • marec 17, 2023
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

 OSMRTNIC1 13

Poišči